– Nå er tiden kommet for at min lærlingetilværelse er på hell, og jeg har en fagprøve som venter meg. Og da er det på tide å la stafettpinnen gå videre til andre lærlinger som kan spre det glade budskapet, forteller Julianne Brox.

Skal vise mangfoldet i næringen

Hun har hatt det overordnede ansvaret med å plukke ut de seks lærlingene som nå skal være ambassadører for yrkessjåførfaget.

– Fjorårets turne var en gedigen suksess. Samtidig ble det mye fokus rundt det å få jenter inn i lastebilyrket. Det er bra, fordi vi trenger flere jenter. Men vi trenger flere gutter også, sier hun.

I løpet av noen få dager svarte Julianne på hele 7 000 Snapchat-meldinger. Mange av disse var spørsmål knyttet til livet på vegen som langtransportarbeider.

– Det er ikke unaturlig siden jeg på turneen kjørte fra Tromsø til Lillestrøm med mange overnattinger underveis. Nå skal vi derimot prøve å vise mangfoldet i transportnæringen.

Stykkgods, dyretransport og tippbil

Og mangfold er det å finne blant de utvalgte lærlingene.

– Jeg har vært fast bestemt på dette siden jeg var bitteliten, forteller Mikael Brovold. Han kjører allerede stykkgods som lærling for Leiv Sand Transport og trives godt med det.

Andrine Søverstein er på sin side oppvokst på gård i Hornindal og ser frem til å kjøre dyretransport for Frøysa Transport. Hun er vant til å håndtere kjøretøy på trange og kronglete vestlandsveger.

– Jeg skal transportere storfe, småfe og gris. Jeg håper på å få kjøre Volvo, sier hun med et smil.

Even Gislerud er lærling for Isachsen Anlegg i Solbergelva. Han setter pris på å kunne sove hjemme hver natt.

– Jeg kjører tippbil og bor derfor ikke i bilen. Det er greit å komme hjem til middag.

Dette er ambassadørene

Andrine Søverstein

Fra: Hornindal, Vestland

Lærlingebedrift: Thor Tenden Transport, Stryn og Frøysa Transport, Stranda

Type kjøring: Varierte oppdrag for Tenden,dyretransport for Frøysa

Elen Nyhaven

Fra: Birkeland, Agder

Lærlingebedrift: Bendiks Transport, Lillesand

Type kjøring: Langtransport, kran, lift m.m.

Simen Magnussen

Fra: Tromsø

Lærlingebedrift: Stein Sørensen Persontransport, Tromsø

Type kjøring: Persontransport med buss

Marice Johannessen

Fra: Tromsø

Lærlingebedrift: Bussring, Tromsø

Type kjøring: Persontransport med buss

Even Gislerud

Fra: Drammen

Lærlingebedrift: Isachsen Anlegg, Solbergelva

Type kjøring: Tippbil og anleggstransport

Mikael Brovold

Fra: Steinkjer

Lærlingebedrift: Leiv Sand Transport, Levanger

Type kjøring: Stykkgods

Ambassadørprogrammet ble presentert på NLFs transportkonferanse i januar. Foto: Stein Inge Stølen Ambassadørprogrammet ble presentert på NLFs transportkonferanse i januar. Foto: Stein Inge Stølen

Sikter på Yrkes-NM i Kristiansand

Planene for 2020 er svært ambisiøse. I tillegg til å drive fortløpende rekrutteringsarbeid gjennom året, skal ambassadørene ut på en omfattende turné som går Juliannes tur fra Tromsø til Lillestrøm i 2019 en høy gang. Den ferdige turnekalenderen og ruten er ikke ferdigstilt, men de håper å besøke hele landet, fra nord til sør og fra øst til vest i løpet av høsten. Målet er Yrkes-NM, som åpner den 26. oktober i Sørlandshallen i Kristiansand.

– Vi skal prøve vårt beste å få flere unge med oss inn i dette yrket, og ikke minst overbevise foreldrene om at dette slett ikke er så ille, forteller Marice Johannessen.

Julianne er enig.

– Jeg har aldri vært en så god versjon av meg selv som etter at jeg begynte yrkessjåførløpet. Nå er det ikke spørsmål om hvorvidt jeg får noe til. Det er heller snakk om «når». Jeg tror folk kan få seg en liten aha-opplevelse rundt hva dette yrket egentlig kan gi.

Les også:  Julianne fryktet permittering i en alder av åtte år