Å se en lastebil bli født er både spennende og lærerikt. Spesielt interessant blir det når en får et innblikk i verdens største lastebilfabrikk.

Anlegget ligger sørvest i Tyskland ved bredden av elva Rhinen, nærmere bestemt i tettstedet Wörth like utenfor byen Karsruhe. Med rundt 11 000 ansatte i en bygd med totalt 18 000 innbyggere kan du trygt kalle dette en hjørnesteinsbedrift.

Fabrikksområdet spenner over 2,9 kvadratkilometer, eller omtrent 400 fotballbaner. Foto: Daimler Fabrikksområdet spenner over 2,9 kvadratkilometer, eller omtrent 400 fotballbaner. Foto: Daimler

Produserer hver femte lastebil i Europa

Samtlige Mercedes Actroser som ruller på norske skilter, i tillegg til Arocs og Atego, begynte livet sitt her. Spesialmodellene Econic, Unimog og Zetros forlater også rullebåndet i Wörth. Produksjon av lastebiler er heller ikke noe fabrikken begynte med i går. De har holdt det gående siden 1963 og kan i dag skilte med å ha produsert omtrent hver femte lastebil som ruller på europeiske veger.

I dokumentarfilmen som tyske Welt har snekret sammen kan du bli med på en unik reise som starter med skruer og stålplater, og ender opp med en komplett Mercedes Actros som ruller ut på vegen. Dette er absolutt verdt en titt!

Les også: Her er nye MAN TGX