– En av utfordringene for sjåfører i transportnæringen er at mobilsignalene sperres av selve hytta på lastebilen. Dermed kommer ikke mobilsignalet fra basestasjonene godt nok inn i førerhuset, forteller dekningsdirektør i Telenor Norge, Bjørn Amundsen.

Han peker på at de fleste lastebiler og trailere har mye metall i bakkant av førerhuset. Dette er godt nytt for trafikksikkerheten, men metallet blokkerer også mobilsignalene og kan føre til at telefonsamtaler blir utydelige eller brytes, selv om dekningsgraden i utgangspunktet er god.

Flere tiltak som kan hjelpe

Tidligere var det mulig å bruke fastmonterte telefoner med eksterne antenner utenpå selve førerhuset. Det fantes også mobiltelefoner med egen utgang for ekstern antenne.

– Dessverre eksisterer ikke disse modellene på markedet lenger, sier Amundsen. 

Men det finnes heldigvis en alternativ måte å oppnå samme effekt.

– Flere kjøretøy kan leveres med trådløs lading. Mange av disse er igjen koblet mot bilens eksterne antenne, som dermed gir mye bedre mottakerforhold. Det er også en mulighet å montere en trådløs ruter med ekstern antenne og ringe fra kjøretøyet via tale over Wi-Fi.

– Ikke legg mobilen i setet

Hvis disse løsningene ikke er aktuelle for deg og din bedrift, finnes det også tiltak man kan gjøre for å styrke signalet.

– Sørg for at mobilen er montert høyt over dashbordet, minimum i vindushøyde. Ikke la den ligge i setet eller midtkonsollen. Da er det langt større sjanse for at førerhuset sperrer signalet som går til og fra telefonen, er Amundsens tips.

På dette kartet ser man hvor god dekning man har ved Dyranut på Rv. 7 med forskjellige løsninger montert. Det grå feltet tilsvarer dekningsgraden for en mobiltelefon i en vanlig lastebilhytte uten ekstern antenne. Det blå feltet tilsvarer dekningen med ekstern antenne, enten via trådløs lading eller Wi-Fi. Foto: Stein Inge Stølen På dette kartet ser man hvor god dekning man har ved Dyranut på Rv. 7 med forskjellige løsninger montert. Det grå feltet tilsvarer dekningsgraden for en mobiltelefon i en vanlig lastebilhytte uten ekstern antenne. Det blå feltet tilsvarer dekningen med ekstern antenne, enten via trådløs lading eller Wi-Fi. Foto: Stein Inge Stølen

Slik sjekker du dekningsgraden på kjøreruten

Ved å gå inn på nettstedet www.telenor.no/privat/dekningskart, kan du enten taste inn området du ønsker å undersøke dekningen på, eller søke deg fritt frem i kartet.

Verktøyet gir deg også mulighet til å dele inn dekningsgraden i tre kategorier:

Basis, god og meget god dekning. Sistnevnte kategori er påkrevd for å garantere gode mobilsignaler i førerhytta. Ved bruk av ekstern antenne kan man få brukbare signaler selv i områder med basisdekning.

Les også: Se hvor sjåførene tar døgnhvilen