– Det er kamp om gode lærlinger i transport- og logistikkbransjen nå, så vi må gi litt ekstra, sier Esben Ryther, opplærings- og rekrutteringsansvarlig i ASKO Molde til Tidens Krav.

På landsbasis har ASKO mål om 125 lærlinger i 2021, fortsatt mangler de noen for å komme dit. Hos ASKO Molde, som dekker Nordmøre og Romsdal, har de bare én lærling nå i høst og prosessen med å rekruttere til neste år er allerede i gang. Derfor er de denne uka på besøk hos transport- og logistikklinjene i Kristiansund og Molde sammen med Marit Bjørgen. Sammen håper de å friste elevene til å komme til dem. ASKO er sponsor for Marit Bjørgen, derfor har de fått med seg henne.

Viktig å sette seg mål

Bjørgen delte sine erfaringer med å sette seg tydelige mål med elevene.

– Det er sånn jeg klarte å vinne så mange skirenn. Foran hver sesong satte jeg mål for sesongen. Samtidig hadde jeg alltid med meg målet om å bli verdensmester. Sammen med teamet rundt meg, la jeg en plan for hvordan vi skulle få det til, forteller Bjørgen. Hun mener eleven kan gjøre det samme.

– Uansett hva du vil, må du jobbe. Hvis dere vil ha en god lærlingplass, sett det som mål og tenk gjennom hva dere må gjøre for å komme dit. Marit Bjørgen er tidenes mestvinnende vinterolympier og fikk flere spørsmål fra elevene. Det var tydelig at budskapet nådde fram.

– Det er spennende å møte noen som har oppnådd noe stort, sier Oliver Løset Frey, elev på transport- og logistikklinja ved Kristiansund videregående skole.

– Jeg tror jeg skal gå hjem og tenke litt nøyere over hvordan jeg skal få til det jeg ønsker meg etter denne dagen.

Avgjørende med god kontakt mellom skole om næringsliv

Transport- og logistikklinja ved Kristiansund videregående skole har på grunn av koronasituasjonen ikke hatt denne typen besøk på over ett år, så dette var en stor anledning for lærer og elever.

– Når bedriftene kommer hit og presenterer seg eller vi er ute hos dem, er det mye lettere for elevene å velge og søke lærlingplass, sier programfaglærer Tonje Marie Pettersen ved Kristiansund videregående skole.

De har planer om flere bedriftsbesøk framover, så Asko får nok konkurranse om lærlingene også til neste år.

– Jeg kan godt tenke meg å være lærling i en bedrift som Asko. Det å kjøre lastebil gjør at man får se seg rundt, det er noe av det som frister, sier Aron Haugen Mathisen.

Bjørgen i samme situasjon som elevene

For Marit Bjørgen er det lett å sette seg inn i elevenes krevende periode med mange valg og endringer.

– På mange måter står jeg i samme situasjon sjøl. Jeg er ferdig med en del av livet, nå skal jeg finne ut hva jeg skal gjøre de neste tretti åra. Jeg har ikke funnet ut det ennå. Det er like spennende og usikkert for meg som for dere. Jeg er glad for samarbeidet med Asko, så hvem vet, kanskje jeg blir lastebilsjåfør jeg også. Jeg er jo glad i å kjøre bil, ler Bjørgen.