Torstein Ottem er nestleder i Norges Lastebileier-Forbund (NLF) Møre og Romsdal. Han står i bresjen for en prøvekjøring med modulvogntog fra Sunndalsøra, via Molde og Averøy til Kristiansund, på fylkesveg 62. Dette er den første vegen i regionen som testes, i et prosjekt sammen med fylkeskommunen og Statens vegvesen, som stiller med ledebil.

Vegdirektoratet har gitt dispensasjon ut februar måned. Formålet er å teste om de lengste kjøretøyene i landet også kan brukes på fylkesvegene i Møre og Romsdal. Fylkeskommunen har på sin side utarbeidet en oversikt og hvilke fylkesveger som er tilrådelige for å åpnes og hvilke flaskehalser som må testes før eventuell åpning. Det ble noen overraskelser, men utfallet av testen er så langt overveiende positivt.

I videoen under kan du se hvordan det gikk:

Testet flere flaskehalser

Rundkjøringa på Sunndalsøra og Meisalstranda gikk uten problemer, men Tjellekleiva må utbedres med enkle tiltak. Gjennom Molde by gikk det som forventet. Der blir det ikke tillatelse. Den første flaskehalsen som ikke kunne passeres var rundkjøringa fra Elnesvågen til Eide. Der ble det stopp. Det var også problematisk fra fylkesvegen fra Aurosen til Malmefjord når man skulle inn på fylkesveg 64. Vegen videre over Atlanterhavsvegen, Averøy og til Kristiansund gikk uten problemer, selv om det var litt trangt i rundkjøringa inn til riksveg 70. Også til industriområdet i Kristvika, og terminalkaia på Høgset i Gjemnes gikk uten problem.

Kan åpne strekninger før 1. april

Samferdselsutvalget har gitt klarsignal til å fortløpende sende tilrådelige strekninger inn til Vegdirektoratet for åpning av modulvogntog. Derfor kan vegene åpnes i praksis før 1. april, som er dato for nye veglister. Bjarne-Martin Valde hos Statens vegvesen forteller at de har testet strekningene gjennom datasimulering, men at det ikke er det samme som å prøvekjøre i virkeligheten. Torstein Ottem forteller at for næringslivet er det en fordel at vegene åpnes så tidlig som mulig. Kun de vegene som er tilrådelig vil åpnes.

Les også: Sjekk dekkmerkingen