For to uker siden kom brevet fra Samferdselsdepartementet i posten. Der opplyste departementet at den nye elektroniske billettordningen som både fergepassasjerer og mannskap har lagt sin elsk på, skrotes på nyåret.

Årsak: den er én av en rekke koronaforskrifter. Det betyr at de ikke lenger får bruke mobiltelefonen til å ta bilder av bilskiltene om bord på fergene. Og at de må frem med billettvesken i skinn for å selge fysiske billetter til hver enkelt bil.

– Ordning for lesing av bilskilt er i veldig stor grad den samme som på bomstasjoner, sier styrelederen i NHO Sjøfart, Torkild Torkildsen. Han er også direktør i rederiet Torghatten Nord som driver en rekke ferger og hurtigbåter.

– Men det viktigste er smittesituasjonen. Det blir feil å gjeninnføre en ordning som forutsetter fysisk kontakt mellom fergemannskapet og hver enkelt trafikant når vi har ordninger som viser seg å fungere så godt som den gjør.

For pandemien er langt fra over. Koronasmitten har aldri vært høyere enn den er nå. Drøyt 230.000 nordmenn er smittet av viruset, det utgjør omtrent 4 prosent av den samlede befolkningen.

Les hele saken på nrk.no