Statistisk sentralbyrå (SSB) har oppdatert Kostnadsindeks for lastebiltransport (KILT) for 1. kvartal 2022 som ble publisert 20. april. Det har helt fra denne ble publisert vært usikkerhet knyttet til om indeksen har vært riktig. Dette ble tatt opp med SSB umiddelbart etter publiseringen, og flere medlemmer har også påpekt at noe ikke stemmer.

I tillegg har SSB lagt inn drivstoffkostnader også for de siste 11 dagene av mars. I den utgaven av KILT som ble publisert 20. april, var det hentet inn tall fra fire drivstoffleverandører hver dag fra 1. januar til 20. mars. Prisinnhentingen ble avsluttet 20. mars for at publiseringen av indeksen skulle kunne skje på annonsert dato 20. april.

Dermed tok ikke indeksen høyde for den relativt høye dieselprisen i de siste dagene av mars. Dette er nå rettet opp. Effekten på delindeksen for drivstoff er en økning fra 4. kvartal 2021 på 16,2 prosent, mens den som ble publisert 20. april var på 12,3 prosent.

Ny tall for kostnadsindeks for lastebiltransport er publisert på ssb.no. Heftet som NLF utgir i samarbeid med SSB ligger i ny utgave her. Den vil også bli distribuert til abonnentene så snart den foreligger.

Les også:  Kostnadsindeksen for lastebiltransport