Når man har veien som arbeidsgulv, utsetter man seg hver dag for stor risiko i trafikken. For alle yrkessjåfører som opplever alvorlige ulykker i sin arbeidsdag, kan rask støtte fra en kollega være avgjørende for å komme seg tilbake i jobb. 

En fantastisk ordning 

Norges Lastebileier-Forbund (NLF) markerer Kollegahjelpdagen den 12. november. 

Kollegahjelpen ble startet av NLF i 1995. Det er en støtteordning som består av medlemmer i NLF, som alle arbeider på frivillig basis. I dag har Kollegahjelpen rundt 70 kollegahjelpere som danner et nettverk av lastebileiere, sjåfører og personer med tilknytning til transportbransjen. 

Les også: Hanne hadde bare kjørt lastebil i to uker da det smalt>>>

– Viktig å ha noen å snakke med 

I et intervju på NRK forteller rådgiver og kollegahjelper i NLF, Frank Lauritz Jensen, at mange yrkessjåfører som havner i en ulykke, sitter alene i bilen og surrer med sine egne tanker. 

– Hvis vi skal beholde dem som fremtidige sjåfører, og samtidig ivareta mennesket, må de få snakket ut om det, sier Jensen til NRK

Han opplever at det er mange av sjåførene som ønsker å legge lokk på følelsene og prøver å komme videre. Kollegahjelpen har derfor tett oppfølging med sjåførene også i ettertid. 

Les også: Transportnæringens gode hjelpere>>>

Ivaretar kollegaer 

NRK har også intervjuet yrkessjåfør, Håvard Larsen, som aldri hadde vært involvert i en alvorlig ulykke før i sommer. Den krevde et menneskeliv. 

Her kan du lese hele historien til Håvard Larsen på NRK>>>

– Jeg ble tatt vare på heldigvis. Det er et fantastisk system vi har. Og der kom Frank fra Kollegahjelpen og fikset alt, sier Larsen til NRK. 

Og hjelpen han fikk av Kollegahjelpen, både på legevakten og i ettertid, har gjort godt. 

– Frank har ringt «åtte og førti» ganger. Og jeg har et godt forhold til min mor, som jeg har snakket mye med om dette, sier Larsen til NRK. 

Mange har fått bistand fra Kollegahjelpen opp gjennom årene. Ofte kommer yrkessjåføren fra det med små fysiske skader, men psykisk kan de slite lenge med skyldfølelse og depresjon. Alt tyder på at det å få snakke med en kollega har stor betydning for å komme seg gjennom den traumatiske hendelsen.