I løpet av vinteren har det vært en sterk økning i antall bildeltyverier. I desember skrev Lastebil.no om Dag Arne Halvorsen fra Larvik, som fikk hele fronten på lastebilen sin skrudd av. Det var bare en av flere tilsvarende frekke tyverier på Østlandet.  

Tønsberg, Sandefjord, Larvik, Skien, Mysen og Kongsberg opplevde det samme, og bare i Kongsberg ble hele 13 lastebiler stående ubrukelige igjen like før jul.   

Les også: Her har frekke tyver forsynt seg grovt

Opplevde tre tyverier på en uke 

I slutten av januar gikk Norges Lastebileier-Forbund (NLF) ut med en advarsel fra politiet om at en litauisk kriminell gruppe befant seg i Norge, og ba folk om å være på vakt.  

Tyveriene har fremdeles ikke stanset. 

Bjørn Nordnes og selskapet hans, Nordnes Transport, opplevde nylig tre tyverier på under en uke. Første gangen ble begge Volvo-bilene han har i bilparken rammet. Da de frekke tyvene slo til uken etterpå, rakk de bare å gå løs på den ene. 

– Det verste med dette er hvor omfattende det er. Det skjer stadig vekk slike tyverier over hele Østlandet, og de er ute etter eksakt samme delen hver gang, forteller Nordnes til Romerikes Blad. 

Jan Kevin Brunvoll, i Øst Politidistrikt, utelukker ikke at de siste tilfellene har sammenheng med tidligere tyverier.  

– Det er mobile bander, og det kan godt tenkes at de har beveget på seg. Det har en viss preventiv effekt når vi går ut og advarer, og tyvene tar trolig noe mindre risiko eller de flytter på seg, sier Brunvoll, til Lastebil.no. 

Les også: Politiet advarer mot mobile vinningskriminelle

To pågrepet 

Brunvoll forteller at det er til stor hjelp at folk melder ifra, og at det har gitt resultater.  

– Takket være flere tips fra Sandefjordområdet, førte det til at vi på fredag fikk pågrepet to menn for bildeltyverier. De ble tatt på fersken mens de holdt på. Begge var norske, og saken er under etterforskning. Det er derfor for tidlig å si noe mer om det er en direkte sammenheng med de tilfellene vi tidligere har sett, forteller Brunvoll. 

Han forteller videre at nettpatruljen også har monitorert Facebook og at de har kommet over en litauer som har forsøkt å selge en styringsenhet for Volvo-lastebil. 

– Tyvene vet hva de er ute etter og opptrer profesjonelt. Slike deler er lett å omsette og vi regner med at de selges i utlandet, forteller Brunvoll.  

Meld ifra 

Han mener at det er flott at de har klart å ta noen, men understreker samtidig at det er lite som tyder på at slike tyverier vil forsvinne med det første. Brunvoll ber derfor alle som mener de ser noe de mener virker mistenksomt om å melde ifra til politiet på e-postadresse Post.ost@politiet.no. Det er viktig at e-posten merkes med “mistenkelig observasjon lastebil”.