Nord-Russland har de siste årene opplevd en god økonomisk vekst med storbyen Murmansk i spissen. Dette medfører også en stor økning i transportarbeidet, som igjen legger press på beredskapssituasjonen i regionen.

Det russiske mannskapet var svært fornøyd med opplæringen. Foto: Barentssekretariatet Det russiske mannskapet var svært fornøyd med opplæringen. Foto: Barentssekretariatet

Utfører bergingsoppdrag med tanks og traktor

- Det har skjedd en svært positiv utvikling på russisk side de siste årene. De har blitt veldig gode på arbeidsvarsling og skilting, men når det kommer til formell kompetanse rundt bilberging, og ikke minst utstyr, er det fortsatt en del å hente. Der kan vi bidra, forteller Jan Petter Olsen i Bilberging Vadsø.

Han forteller at mye av bergingsarbeidet i dag foregår med både tanks og traktor.

- De bruker det utstyret de har tilgjengelig. Det kan bli både kostbart og tidkrevende.

Flere russiske nyhetskanaler rapporterte om kurset. Foto: Barentssekretariatet Flere russiske nyhetskanaler rapporterte om kurset. Foto: Barentssekretariatet

Stor interesse fra russisk media

Det var også grunnen til at myndighetene i Murmansk-regionen tok kontakt med Barentssekretariatet, som igjen sendte en forespørsel til Viking Redningstjeneste og Vadsø Bilberging: Kan dere holde kurs i sikkerhet og berging for russisk beredskapsmannskap og transportører?

Kort tid senere står Jan Petter Olsen og representanter for Viking i Murmansk med russisk tolk.

- Det var ikke noe problem å gjøre seg forstått. Etter den formelle biten med teorikurs beveget vi oss ut for praktisk opplæring, hvor vi kunne prate en til en. Når vi skjønte at vi var omtrent like dårlige i engelsk gikk praten mye lettere, ler Olsen.

Russisk media fattet også stor interesse for initiativet; den norske bilbergeren ble intervjuet av flere kanaler.

Se ett av innslagene under:

Kan gi målbar effekt

Tilbakemeldingene fra kurset har vært udelt positive. Olsen ser ikke bort fra at han har plantet frø som resulterer i etablering av organiserte russiske bilbergere med skikkelig utstyr og kompetanse.

- Noen spurte til og med om bilen min var til salgs. Men det er den dessverre ikke, sier Olsen med et smil.

Se flere bilder fra kurset her

Les også: Forskjellen som redder liv