NLF

Nytt fra NLF uke 21, 2024

Vi håper alle har hatt en fin 17. mai-feiring og at snøen som falt i nord har smeltet igjen. For Sør-Norge er det sommerstemning. Med bare veier kommer også fristelsen for å trykke litt ekstra på gassen, men det lønner seg aldri. Vi håper du gjennom kampanjen «Hendene på rattet - blikket på veien» kan vise at vi i transportnæringen tar ansvar og går foran som gode forbilder i trafikken!

Oppmerksomhet bak rattet handler om mye mer enn bruk av mobiltelefon, og det er summen av alle de små oppmerksomhetstyvene som gjør uoppmerksomhet bak rattet så farlig. Mens du lar blikket, tankene eller hendene vandre, kjører du på 5 sekunder i 80 km/t over en hel fotballbane – nær sagt i blinde.

Nå henvender vi oss til DEG som yrkessjåfør og proff i trafikken. Vis at DU  tar ansvar og støtt vår kampanje:

 

– Skader omdømmet til transportnæringen

Pendlere som hver dag må kjøre på Odalsveien (FV24), opplever for ofte farlige forbikjøringer av yrkessjåfører. Regionsjef i NLF, Guttorm Tysnes, mener at Odalsvegen ikke egner seg for forbikjøringer, spesielt ikke for vogntog som kjører forbi personbiler. 

– Yrkessjåfører skal være profesjonelle. Selv om bilen foran kjører sakte, må de tenke seg ekstra godt om før de foretar forbikjøringer, sier regionsjef Guttorm Tysnes.

 

Her blir det ny døgnhvileplass

Ved YX Vågå, ved riksveg 15 i Ottadalen, skal Smedsmo & Lian AS etablere, drive og vedlikeholde en ny døgnhvileplass.

Oppstart blir 1. september.

Da NLF ble kontaktet om at det skulle bli en ny døgnhvileplass nord i fylket, var det Bismo som var mest aktuelt. NLF Innlandet svarte at Vågåmo egnet seg bedre.

– Stedet passer perfekt i forhold til kjøretid fra Oslo samt at man får med seg de tre vegene, RV15 Strynefjellet, FV55 Sognefjellet og FV51 Valdresflya. Vi ble hørt, og NLF jobber for at det skal bli enda flere døgnhvileplasser i Innlandet, sier regionsjef Guttorm Tysnes.

 

Falske førerkort - fremdeles en utfordring

Hvert år anmelder Statens vegvesen flere tilfeller der utlendinger forsøker å skaffe seg norske førerkort på falskt grunnlag. Regionsjef Jan-Ove Halsøy mener sjåfører uten riktig kompetanse på norske vinterveier er en «tikkende bombe», som når som helst kan ende i en katastrofe. 

 

Det begynner å svi for dette regelbruddet

Statens vegvesen har siden de nye reglene trådte i kraft den 1. mars tatt flere for brudd på kabotasjereglene. Det begynner å koste for selskaper som blir tatt for å drive ulovlig kabotasjekjøring. 

 

Dette skal lette køkaoset på Svinesund

Norges Lastebileier-Forbund (NLF) har i lang tid arbeidet for å få på plass tiltak for å redusere køkaoset på Svinesund. Nå skimtes lys i horisonten, og det svenske Tullverket tar nå grep i forsøk på å lose trafikken raskere over grensen. 

Siden 2014 har det vært pålagt at alle lastebiler må passere tollstasjonen på den svenske siden. Dette har vært med på å forårsake de omfattende køene som ofte lammer hele trafikken. 

Det svenske Tullverket har satt inn flere tiltak. Dette inkluderer nye køsystemer, vakter og en ny skanner. Antallet boder i ekspedisjonen er utvidet fra 6 til 10, og det vil ansettes flere folk. 

 

Ny NLF-standard: Viktige forhold ved kjøp og salg av lastebil

Investering i lastebil, enten ny eller brukt, med eller uten påbygg, kan være en kompleks oppgave. Nå gir NLF ut en ny standard som skal hjelpe til med at kjøpet skal gå riktig for seg i tillegg til å gi kjøper, billeverandør, produsent og påbygger innsikt i ansvarsfordelingen under en kjøpsprosess. 

 

Delta i spørreundersøkelse om sjåførmangel

NLF ber alle, som har mulighet, om å ta del i den årlige IRU-undersøkelsen som tar for seg utfordringen med sjåførmangelen.

Målet er å få et bilde av den nåværende etterspørselen etter profesjonelle sjåfører innen veitransportsektoren og å identifisere tiltak for å beholde nåværende sjåfører og tiltrekke nye.

Din deltakelse og bidrag er avgjørende for å få pålitelige data om transportnæringen.

Svarene du gir er anonymisert. 

 

NLF gir deg en «psykolog i lomma»

Din jobb som lastebilsjåfør kan komme med utfordringer som kan gjøre hverdagen litt ekstra vanskelig. Tre vanlige utfordringer kan være:

  • Å tilbringe mye tid på veien kan føre til følelsen av sosial isolasjon og ensomhet. Det er også vanskelig å holde en sunn døgnrytme, som er viktig for den fysiske og psykiske helsa.
  • Å måtte opprettholde sikkerhet og samtidig møte tidsfrister skaper langvarig stress.
  • Å bli involvert i trafikkulykker. Etter traumatiske hendelser kan mange utvikle PTSD-symptomer.

NLF har derfor inngått en avtale med Overvinne; en enkel lavterskelløsning for at vi kan lære litt mer om å stå i vanskelige situasjoner. 

I Overvinne-appen får du verktøyene du trenger for å bli mer robust. Du gjør dette helt på egen hånd, uten å måtte snakke med ledere, HR eller psykolog. 

Vi håper så mange som mulig av NLF sine medlemmer tester ut appen. 

Prøv Overvinne her

Les mer om Overvinne her

 

Vianor med eksklusivt tilbud til alle medlemmer

Som NLF Medlem har du kjempegode betingelser hos oss i Vianor. Sikre høstens levering ved å gjøre din bestilling nå.

 

Spesialtilbud på KIA

Ut juni 2024 får medlemmer i NLF et spesialtilbud på Kia EV6 GT, inkludert vinterhjul med metallic lakk og levering.

Alternativt får du spesialtilbud på Kia EV6 Special Edition, som leveres med enten firehjulstrekk eller bakhjulstrekk.