Tømmerseminar

Publisert 26.10.21

Det er ikke samarbeid, men rå utnyttelse

Engasjerte tømmertransportører er bekymret for utviklingen Engasjerte tømmertransportører er bekymret for utviklingen

Den 26. oktober gjennomførte vi et seminar for våre tømmertransportører. Bakgrunnen for seminaret var at tømmertransporten over tid har hatt en negativ utvikling når det gjelder lønnsomhet. Mange opplever at oppdragsgiver har manglende forståelse for situasjonen. Her møter man stadig nye krav om at prisene skal ned. På tross av «all time high» materialpriser, er det ingen ting som tyder på at transportørene skal få nyte godt av dette. Tvert i mot er det en forventning om at prisene på transport skal ned. Det sier seg selv at dette ikke er bærekraftig.

I første omgang er det transportørene som opplever dette. Man sliter økonomisk og man taper i rekrutteringen av nye sjåfører, samt sliter med å holde på de sjåførene man har. Her snakker vi om kritisk kompetanse som forsvinner, noe som i neste omgang også vil ramme skognæringen. Det er ikke hvem som helst som kan sette seg bak rattet på en tømmerbil. Derfor oppleves det som foregår som veldig kortsiktig og lite strategisk. 

Det blir derfor viktig at transportørene møter i kommende forhandlinger med fokus på egne betingelser som begrunnes ut ifra faktiske forhold i driften av transporten. Skognæringen kan ikke være bekjent med at de ikke ivaretar sine samarbeidspartnere.