
Seks mennesker omkom i novembertrafikken. Det er halvparten så mange som i november i 2022, da 13 omkom. Så langt i år er 113 drept på...
Kulda
har satt seg og noen av oss begynner å forberede seg til Jula. Det er masse å gjøre for bransjen og mye mat og andre julevarer som skal ut i butikkene. Dessverre er det ikke bare kos denne tiden før jul.
Med kulde og nedbør kommer glatte veger og utfordrende kjøreforhold. Noe som igjen skaper ulykker og hendelser som vi ikke ønsker. Vi hører om personer som er redde for å kjøre på vegene og redd for å møte lastebiler. Dette ønsker vi ikke. Om vi jobber eller er på veien som privatpersoner, ønsker vi at alle skal være trygge på vegen. Så igjen må vi igjen minne på veg eierne hvem som er ansvarlige for driften og vedlikehold.
Og vi som er og må være på veien, må ta hensyn til de rundt oss.
Kjør forsiktig og ta hensyn
Trondheim Vogmannforening
avviklet i god tradisjon julemøte på Royal garden 24 november Flere partnere med NLF var invitert til dette hyggelige møtet. Og slike møter blir ikke en tradisjon hvis ikke noen arrangerer dem. Så Magne Rosvold og Anders Høiseth trenger en ekstra honnør for denne jobben. Nå skal jeg ikke prøve meg på god trøndersk. Men ITJNÅ KOM TA SÆ SJØL.
Seks mennesker omkom i novembertrafikken. Det er halvparten så mange som i november i 2022, da 13 omkom. Så langt i år er 113 drept på...
Seks mennesker omkom i novembertrafikken. Det er halvparten så mange som i november i 2022, da 13 omkom. Så langt i år er 113 drept på norske veier. Dette viser Statens vegvesens foreløpige ulykkestall. |
|
Mandag 27 ble det avholdt styremøte i regionen. Plassering denne gang var til Erik Flasnes. Erik fikk vist frem siste utbygget og fortalt...
Mandag 27 ble det avholdt styremøte i regionen. Plassering denne gang var til Erik Flasnes. Erik fikk vist frem siste utbygget og fortalt om Flasnes sin transport historie fram til i dag.
Andre styre Saker
Det ble også besluttet at regionen kjøper inn 4 sesong billetter på Lerkendal neste år ( 2024 ) som en prøve. Det blir en loddtrekning og det praktiske vil vi komme tilbake til
Det er snart klart for den første planlagte helstengingen av E39 Bårdshaug bru i Orkanger i forbindelse med de om omfattende vedlikeholds...
Det er snart klart for den første planlagte helstengingen av E39 Bårdshaug bru i Orkanger i forbindelse med de om omfattende vedlikeholdsarbeidene som pågår.
Som tidligere informert blir den første stengingen i desember, mens den andre planlegges i månedsskiftet februar/mars 2024.
– Brua blir helt stengt for trafikk fra og med fredag 8. desember klokken 21:00 og gjenåpnes i løpet av søndag 17. desember, sier fungerende seksjonsleder Håkon Ødegård Alstad.
Årsaken til at brua må helstenges en drøy uke nå i desember og senere i månedsskiftet februar/mars er at det må etableres og senere demonteres en interimsbru ved vestre landkar hvor det skal utbedres skader. Det kan bli behov for enkelte nattestenginger for fugearbeid og lignende i tillegg til disse helstengingsperiodene, men dette vil det bli informert om på forhånd.
– Ved den første helstengingen nå vil vi bruke helga til å tine bakken før de begynner selve gravingen på morgenen mandag 11. desember, men fra og med da vil det arbeides i doble skift for å jobbe mest mulig effektivt, understreker Håkon Ødegård Alstad.
I henhold til plan blir det på grunn av helstengingen av E39 Bårdshaug bru toveis trafikk på omkjøringsveien. Skilting vil være på plass når trafikken legges om.
– Ved den smale Gammelosbrua blir det manuell dirigering mellom klokka 07:00 og 19:00 hver dag i stengingsperioden. Fra klokka 19:00 til 07:00 blir det lysregulering. Vi kommer til å ha en tett oppfølging av trafikken i perioden med helstengt bru, sier Håkon Ødegård Alstad.
Etter at helstengingen avsluttes 17. desember returneres det til ordinær trafikkavvikling for anleggsperioden, hvor Gammelosveien vil være omkjøringsvei for trafikken fra Trondheim og som skal vestover i retning Ørlandet og øyregionen. Trafikken fra vest, altså fra Ørlandet og kystregionen og mot Trondheim, vil da bruke Bårdshaug bru som tidligere.
– Tilbakemeldingene er at trafikkomleggingen siden anleggsstart 31. oktober har gått bra, men det er selvsagt en stor merbelastning for lokalmiljø og næringslivet. Det finnes ingen ideell omkjøringsløsning for disse arbeidene. Vi oppfordrer til at bilister, næringstransporter og myke trafikanter er spesielt oppmerksomme nå som trafikken begge veier vil gå på omkjøringsveien. I og med det er manuell dirigering og lysregulering blir det noe ventetid, sier Håkon Ødegård Alstad.
Arbeidene så langt er i rute. Frist for ferdigstilling av arbeidene er kontraktsfestet innen 1. oktober 2024. Utførende entreprenør er BMO Entreprenør AS.
21. desember kan trafikantene langs riksveg 70 i Sunndal ta i bruk den nye Elverhøybrua.
Mandag 20 november kunne Statens vegvesen konstatere at den nøye planlagte operasjonen med å kjøre stålkassen til Elverhøybrua ut over elva gikk etter planen. Det betyr at arbeidet er i rute, og brua er snart klar til bruk.
Frem mot åpningen 21. desember skal entreprenør Consto Anlegg Midt AS få på plass fuge, kantdragere, rekkverk og asfalt.
Det vil bli en enkel markering lokalt 21. desember, og så blir det en større markering når hele anlegget står ferdig til sommeren.
Se timelaps fra flyttingen av brua her
Når den nye brua er tatt i bruk kan rivingen av de ekstisterende bruene starte. Når de er fjernet starter arbeidet med å legge Hovenvegen under den nye brua. Hele anlegget vil stå klart til sommerferien i 2024.
– I første klasse på videregående bestemte jeg meg – jeg skal bli lastebilsjåfør! Venner i omgangskretsen har hevet seg på lange stu...
– I første klasse på videregående bestemte jeg meg – jeg skal bli lastebilsjåfør! Venner i omgangskretsen har hevet seg på lange studier og satser på å bli leger og advokater. Sjåføryrket er derfor ikke så vanlig blant vennene mine, men de synes det er et kult valg. Det samme gjør pappa, sier Emma Wennersten (19).
I en serie artikler møter vi tungbilsjåfører under tretti år, blir litt kjent med dem, hører deres bakgrunn for yrkesvalget, hva de tror om fremtiden i transportnæringen og kanskje om de har tips til andre som vurderer dette yrket.
Navn: Emma Wennersten
Alder: 19
Bor: Skien
Jobb: Kjører kunstgjødsel for Yara
Arbeidsgiver: Tipp Transport AS
Sivil status: Har type, men er ikke samboer
Emma er oppvokst på gård og vant til maskiner og utstyr fra barnsbein av.
Med kjentfolk i Tipp Transport, var veien kort til lærlingeplass etter at hun hadde tatt lappen gjennom Opplæringskontoret.
Tipp Transport tok godt imot henne, og hun er veldig fornøyd med både oppfølgingen som lærling og med kollegaene. I starten av lærlingperioden kjørte hun først et par måneder sammen med en erfaren sjåfør før hun ble sluppet ut på veien alene.
– De første turene alene var litt skumle, minnes hun. Men først og fremst var det veldig deilig og befriende.
Fra april 2023 har Emma kjørt selvstendig og kjører i dag containerbil med kunstgjødsel fra Yara på Herøya til Grenland havn i Brevik. Hun kjenner veien godt, den er bare tolv kilometer hver vei, og hun ratter de førti-femti tonnene med kunstgjødsel rolig og trygt til kontainer-havna. Her losses containerne i påvente av at de skal sjøveien videre, og Emma plukker opp en tom container og kjører tilbake til Herøya.
Emma har også fått prøvd seg på lengre turer til Stavanger og Trondheim
– Jeg liker egentlig lange turer best, og jeg sover veldig godt i bilen. Drømmen er å kjøre mer langkjøring etter hvert, og aller helst i en Scania med V8-er! Når jeg får fast bil, skal det ikke være lov med sko i bilen.
Jeg håper jeg slipper å kjøre elektrisk lastebil på en god stund, smiler hun.
Emma er veldig fornøyd med sitt yrkesvalg så langt. Selv høye forventninger til jobben er blitt innfridd. Det hun liker best er mestringsfølelsen og friheten i jobben.
– Jeg kan i stor grad styre dagen selv, og det passer meg bra.
Artikkelen fortsetter under bildet.
GODT VALG: Allerede i første klasse på videregående bestemte Emma Wennersten seg for å bli yrkessjåfør. Det har hun ikke angret på. Foto: Jan Egil Sandstad
Emma interesserer seg for bil og har klare preferanser når det gjelder både lastebiler og privatbiler. Hun betegner jobben som sin beste hobby og mener det er viktig for trivselen at du er interessert i bilene og ikke bare i å frakte ting.
Det er også viktig å trives i eget selskap da en tungbilsjåfør naturlig nok tilbringer mye tid alene.
Emma sier videre at tålmodighet er viktig.
– Jeg er nok en mye mer tålmodig og god sjåfør når jeg på jobb enn når jeg kjører min egen privatbil. I det store og hele liker jeg jobben min veldig godt, selv om stressa medtrafikanter kan være litt irriterende.
Emma har kjent litt på at det ikke er helt problemfritt å være ung jente i denne jobben.
– Det hender jeg får noen blikk og kommentarer, sier hun. Jeg føler jeg må bevise mye mer enn guttene, og jeg må bare få det til, uttrykker hun bestemt.
– Men jeg får også mye hjelp når det er behov, kanskje mer enn en gutt ville ha fått. Så det jevner kanskje ut seg. De aller fleste jeg møter i jobben er veldig hyggelige og jeg angrer ikke et sekund på valget av yrket, sier Emma.
Artikkelen fortsetter under bildet.
TRENGER FLERE JENTER: Emma er klar på at tungbilsjåførjobben passer fint for jenter og vil gjerne ha flere jenter inn i yrket. – Vil du, så kan du, mener Emma. Foto: Jan Egil Sandstad
Emma er oppvokst i en BMW-familie, og det er kun BMW som gjelder på privaten.
– Jeg skrur gjerne på min 3-serie og tar servicen selv – kanskje med litt hjelp fra pappa. Fritiden brukes imidlertid først og fremst til å henge med venner.
Emma er klar på at tungbilsjåførjobben passer fint for jenter og vil gjerne ha flere jenter inn i yrket. Tipp Transport har i dag fire kvinnelige sjåfører i tillegg til Emma. Disse kjører asfalt-/tippbil og containerbil, som Emma.
– Vil du, så kan du, mener Emma. Men hun tilføyer også at det er viktig at du har interessen. – Sjåføryrket er ikke bare et yrke, det er også en livsstil.
Selv ser jeg for meg en lang fremtid som sjåfør, avslutter hun. Om ti år håper jeg at jeg fremdeles er sjåfør, og aller helst i en ikke-elektrisk Scania. Det må lukte diesel!
Nå ligger det an til nye og moderne løsninger på FV33 og FV24. Innlandet Fylkeskommune planlegger å investere betydel...
Nå ligger det an til nye og moderne løsninger på FV33 og FV24. Innlandet Fylkeskommune planlegger å investere betydelige summer for å oppgradere disse beryktede vegstrekningene.
Dette skriver Hamar Arbeiderblad (bak betalingsmur).
Fylkesordfører, Thomas Breen, forventer oppstart av prosjektet i 2026. Han delte denne nyheten etter at samarbeidspartiene Ap, H, MDG og Pp la frem sitt forslag til budsjett og økonomiplan på tirsdag, ifølge nyhetsstedet.
Totalt er forslaget å tilføye ytterligere 400 millioner kroner til prosjektene på FV24 (Harasjøen til Gata i Stange ) og FV33 (Bjørgo i Nord-Aurdal og Minnesund i Eidsvoll), med en fordeling på 200 millioner kroner til hver av vegene.
Guttorm Tysnes, regionsjef i Norges Lastebileier-Forbund (NLF), forteller at de har stått på for å få utbedre de to vegstrekningene i lang tid.
– Dette har vi ventet på, og det er positivt at man nå vil bruke mer penger enn fylkesdirektøren hadde lagt opp til. Dette er et bra tiltak som vil bety mye for framkommeligheten og trafikksikkerheten, selv om det nok vil ta noen år før det blir gjort, sier Tysnes til Hamar Arbeiderblad.
Tysnes er imidlertid litt skeptisk til om en økning på 400 millioner kroner er nok til å utbedre vegene.
Sundbrei i Ål driver med transport, avfallsmottak, og containerutleie, og investerer mye for å møte det grønne skiftet.
Sundbrei i Ål driver med transport, avfallsmottak, og containerutleie, og investerer mye for å møte det grønne skiftet.
Det er lokalavisa, Hallingdølen, som skriver om saken, hvor de forteller at Sundbrei har blitt Klimapartner nummer 50 i Viken, en av tre i Hallingdal. Selskapet tar kravene på alvor, ser dem som forretningsmuligheter, og har inspirert andre, ifølge Tom Roll i Hallingdal Næringshage.
– Sundbrei er fremme i skoene. I stedet for å vente på kravene, er de på! En bedrift som omsetter ord til handling. Det er både inspirerende og motiverende å få være med på, sier Tom Roll i Hallingdal Næringshage, til Hallingdølen (bak betalingsmur).
Selskapet er selvsagt NLF-medlemmer og Fair Transport sertifisert.
– Mange ser på kravene som problem, jeg ser på dem som en forretningsmulighet, sier eier, Finn Arne Sundbrei til Hallingdølen.
Han legger til at det er greit med en liten familiebedrift der det er kort vei til avgjørelsene.
Sundbrei satser derfor langsiktig, investerer i grønn teknologi og har nylig bestilt en elektrisk trekkvogn for å redusere CO₂-utslippene. De planlegger også en ladestasjon for tungtransport. Ved å kjøre begge veier, reduserer de miljøpåvirkningen og beholder verdiskapingen i Hallingdal.
Sundbrei tar også grep for gjenbruk, spesielt i avfallsmottaket. De søker utvidede tillatelser og ønsker å investere i sortering og gjenbruk. Målet er å være konkurransedyktige og bærekraftige for fremtiden.
Hallingdal Næringshage støtter Sundbrei i dette grønne skiftet og bidrar til vekst og utvikling for små og mellomstore bedrifter i regionen. De er også en del av Klimapartner-initiativet, som viser deres forpliktelse til bærekraftige løsninger.
NLF har fått inn en del henvendelser angående en artikkel som ble publisert 21. november. Den omhandlet OBU og registrering av F1-vekter...
NLF har fått inn en del henvendelser angående en artikkel som ble publisert 21. november. Den omhandlet OBU og registrering av F1-vekter i Tyskland og Østerrike. Her kommer noen oppklaringer i forbindelse med dette.
Dette er viktig informasjon hvis du har en bompengebrikke (OBU) og et tilknyttet abonnement hos Circle K for å betale veiavgifter i Tyskland og Østerrike.
Fra 1. desember 2023 vil F1-vekten være en ekstra komponent i veiavgiften i Tyskland og Østerrike. F1 er den maksimalt tillatte nyttelasten for kjøretøyet. Det er derfor viktig at alle kjøretøy utstyrt med OBU fra Circle K oppdaterer kjøretøydataene sine så raskt som mulig (fristen var satt til 30. november).
Tyskland innfører en CO2-avgift for biler < 3,5 tonn fra 1. desember i år. Det betyr at det blir innført avgift for biler > 3,5 tonn fra 1. juli 2024. I alle tilfeller er det et krav om vektdaten, F1, skal legges inn i bompengebrikkene innen 1. desember.
Circle K har allerede utarbeidet et enkelt system gjennom «Veiskatt Service Portalen» med flere funksjoner for å gjøre det mulig å oppdatere kjøretøydataene individuelt eller i en masseoppdatering. Sjekk om dataene ligger inne på dine biler.
Spørsmålet er hva som skjer dersom dette ikke gjøres innen fristen.
Hvis du er Circle K-kunde, er det stor sjanse for at disse dataene er sikret og allerede lagt inn, men det er viktig at alle får undersøkt dette så raskt som mulig. Hvis ikke dataene oppdateres i tide, vil tjenestene for Tyskland og Østerrike automatisk deaktiveres på enheten din, og brikken vil ikke lenger fungere i disse landene.
Circle K opplyser også om at det er stor sannsynlighet for at man vil bli bøtelagt av myndighetene. Etter den gitte fristen må du fortsatt legge inn F1-vekten i portalen for å reaktivere Tyskland.
Slik legger du inn F1-vektdataene:
Circle K minner på nytt alle medlemmene om at et nytt CO2-tillegg vil legges til eksisterende bompengetakster for å beregne bompengesatsene i ulike land. Fra 1. desember vil Tyskland starte opp med dette, mens Østerrike starter opp den 1. januar 2024. Resten av EU vil følge etter fortløpende.
Hvert kjøretøy vil automatisk bli klassifisert i høyeste CO2-klasse. Vær klar over at kjøretøy med første registreringsdato etter juni 2019 kan søke om redusert CO2-tillegg ved å oppgi ytterligere kjøredata og COC- og CIF-dokumenter, som leveres av kjøretøyprodusentene.
På Lastebil.no er det skrevet mer inngående om hvordan CO2-avgiften fungerer, hvordan den kan reduseres og at Circle K har gjort det enkelt for sine kunder ved å utarbeide et godt system for at betalingen skal gå smertefritt gjennom bommene. Dette gjøres også gjennom Circle K’s kundeportal, og de tar ikke noe ekstra betalt for denne tjenesten.