I sammenheng med Stortingsvalget 2017 har NLF reist Norge rundt for å løfte frem yrkessjåførenes syn. Hver dag i fellesferien stiller vi noen korte spørsmål til en ny sjåfør for å finne ut hvordan livet på sommerveien er, og hvilke politiske saker en mener bør prioriteres av den kommende regjeringen.

Dagens sjåfør: Andreas Torp Egebæk  (23)

Kommer fra: Aalborg, Danmark

Kjøretøy: 2014 Scania R580

Kjører for: Bentsen Transport

- Livet bak rattet er ikke bare et yrke, men en livsstil, sier Andreas. Foto: Stein Inge Stølen - Livet bak rattet er ikke bare et yrke, men en livsstil, sier Andreas. Foto: Stein Inge Stølen

- Hvor lenge har du kjørt lastebil?

Kjørt i fire år, men bare i tre måneder for dette firmaet.

- Hvordan trives du i yrket?

 - Jeg ser på dette som en livsstil, og den passer meg godt. Jeg kjører fast mellom Stavanger og Oslo og leverer til forskjellige steder avhengig av lasten.

- Hva synes du om næringen i dag?

 - Jeg synes det er et greit lønnsnivå i Norge. Det er bra at det er innført en minimumslønn, det sikrer at ikke prisene dumpes helt. Ellers har jeg lite å plukke på. I hverdagen er det plagsomt at det er så mye omkjøringer og stengninger på vegene, men det er det ikke så mye en får gjort med.

Vi tok en prat med Andreas på fergen mellom Moss og Horten. Foto: Stein Inge Stølen Vi tok en prat med Andreas på fergen mellom Moss og Horten. Foto: Stein Inge Stølen

- Hvilke transportsaker synes du den kommende regjeringen bør fokusere på?

 - Det bør innføres strengere krav til sjåfører som kjører i Norge og Skandinavia, og på en eller annen måte hindre at alle jobbene forsvinner til østeuropeere.

- Hvordan tror du transportnæringen ser ut om 10 år?

- Jeg tror dessverre at skandinaviske sjåfører er en utdøende rase. Det er flere og flere østeuropeiske sjåfører som tar over, selv om minimumslønnen er på plass.

Les også:  Dette mener lastebilsjåførene