Alle lastebiler og busser registrert i Norge etter 9. desember 2006 og som brukes til kjøre- og hviletidsregulert transport, skal utstyres med en digital fartsskriver. Skal du kjøre bil med digital fartsskriver, trenger du eget sjåførkort. Dette kan du nå  bestille på nett.

- Foreløpig gjelder tjenesten bare førstegangs utstedelse eller fornying. Har du mistet eller ødelagt kortet ditt, må du fortsatt til trafikkstasjonen, sier avdelingsdirektør Henning Harsem i Statens vegvesen.

Etter at du har søkt, tar det inntil fem dager før du får kortet i posten.

Det har vært både tidkrevende og upraktisk for mange å måtte dra til trafikkstasjonene for å hente ut nytt sjåførkort. Illustrasjonsfoto: Stein Inge Stølen Det har vært både tidkrevende og upraktisk for mange å måtte dra til trafikkstasjonene for å hente ut nytt sjåførkort. Illustrasjonsfoto: Stein Inge Stølen

34 000 sjåførkort i året

Hvert år utsteder Statens vegvesen 34 000 sjåførkort. Tidligere har hvert enkelt av disse kortene krevd et oppmøte på en trafikkstasjon.

- Det at denne prosessen nå kan gjøres digital, betyr en betydelig effektivisering, både for oss og for sjåførene. Statens vegvesen har de siste årene lansert flere tjenester på nett. Du kan for eksempel også bestille nytt førerkort om du har mistet det, sier Harsem.

Her bestiller du nytt sjåførkort

Fakta:

  • Alle som utfører transport underlagt kjøre- og hviletidsreglene og som benytter kjøretøy med digital fartsskriver, må ha sjåførkort.
  • For å få sjåførkort i Norge må sjåføren ha gyldig førerkort og bostedsadresse i Norge.
  • Sjåførkort har gyldighet i fem år.