Fram til nå har det vært mulig å levere salgsmelding på papir uten å legitimere seg. Dette blir det slutt på i slutten av april.  Legitimasjonsplikt vil hindre svindel ved kjøp, salg og registrering av kjøretøy.

Selvbetjeningsløsningene på vegvesen.no ivaretar legitimasjonsplikten.

Unngår å bli lurt

– Legitimasjonsplikt gjør det sikrere for dem som kjøper, selger eller overtar et kjøretøy. Da vet vi at både selger og kjøper er de personene som de utgir seg for å være. Det gjør at uskyldige slipper å bli lurt til å kjøpe en stjålet bil – eller at en bil i felleseie blir solgt uten at medeier vet det.

Det sier Espen Andersson som leder kjøretøyavdelingen i Statens vegvesen.

Setter en stopper for bilsvindel over hele landet

Jon Molnes i Krimseksjonen er glad for at dette nå er på plass:

– Det er kjempebra at det kommer legitimasjonskrav når en skal levere salgsmelding på papir. Dette er nødvendig for å hindre falske underskrifter og svindel. Trafikkstasjoner over hele landet har meldt inn saker om salgsmeldinger som de stusser på. Det er grunn til å tro at omfanget er stort i kroner og øre. Krav om legitimasjon vil sette en stopper for dette, sier Molnes.

Kan kombinere oppmøte og selvbetjening

Hvis du likevel sender salgsmelding i posten, blir den registrert, men kjøper og selger får SMS om at de må godkjenne eierskifte på vegvesen.no.

– I dag må begge levere på papir hvis den ene parten ikke bruker nett. Fra 29. april kan en part starte på nett, og den andre kan fullføre på trafikkstasjon ved å møte opp og vise legitimasjon. Eller omvendt, opplyser Andersson.

I slutten av april blir det nedetid i systemene som registrerer kjøp, salg og omregistrering av kjøretøy hos Statens vegvesen. Foto: Stein Inge Stølen I slutten av april blir det nedetid i systemene som registrerer kjøp, salg og omregistrering av kjøretøy hos Statens vegvesen. Foto: Stein Inge Stølen

Fire dager uten kjøp og salg på grunn av nedetid

Vegvesenet oppgraderer systemer for å utvikle bedre løsninger som gjør at både private brukere, kjøretøybransjen og saksbehandlere sparer tid.

– Vi fornyer også et register med data om 11 millioner kjøretøy. Dette er et av landets mest komplekse system. Det blir derfor nedetid for selvbetjenings- og saksbehandlingssystem knyttet til kjøretøy fra natt til torsdag 25. april til mandag 29. april kl 07. I denne perioden blir det ikke mulig å godkjenne eller registrere kjøretøy verken på vegvesen.no eller trafikkstasjoner. Vi beklager ulempene dette medfører, sier Andersson.

Førerkortsystem vil være oppe, men en del trafikkstasjoner vil være stengt. Sjekk derfor  vegvesen.no/trafikkstasjoner i dagene før nedetid for å se om trafikkstasjonen er åpen før du drar.

Les også: Slik sparer du penger når du skal fornye sjåførkortet