Vlantana Norge har den siste tiden vært gjenstand for mye pressedekning både i NLFs kanaler og i eksterne medier. Bakgrunnen ligger i forhold knyttet til systematisk underbetaling, manipulasjon av timelister, bruk av tvangsmidler og press mot ansatte og ikke minst tilbakeholdelse og destruksjon av bevis i tilsynssammenheng. Nå har også litauiske medier fattet interesse for hvordan Vlantanas datterselskap opererer i Norge.

Bekrefter at de måtte signere udaterte oppsigelser

Statskanalen LRT, som i prinsippet er NRKs motstykke i Litauen, har selv drevet gravearbeid i sammenheng med saken. De har vært i kontakt med tidligere ansatte, som beskriver forholdene i selskapet i detalj. Erstatningssaken med de to sjåførene hvor en rekke pikante detaljer ble avslørt, etatenes tilsyn og prosessen i etterkant, og ikke minst praksisen hvor sjåfører tvinges til å underskrive sin egen udaterte oppsigelse på ansettelsestidspunktet er noen av hovedpunktene.

Foregår prosess også mot moderselskapet i Litauen

Også litauisk TV3 har publisert en rekke artikler om Vlantana Norge de siste dagene. Ifølge mediene er dette heller ikke det siste vi vil høre om saken. De har nemlig også fulgt en prosess som litauiske tilsynsmyndigheter har kjørt mot moderselskapet Vlantana UAB. Her skal det ifølge kilder i litauisk presse være snakk om anklager knyttet til hvitvasking av penger og skatteunndragelse. I kjølvannet av en razzia mot selskapets hovedkontor i Klaipeda skal det visstnok ha vært foretatt arrestasjoner og omfattende beslag av dokumenter.

Da Vlantana Norge avholdt sitt pressemøte tidligere denne uken, ville ikke talsmann Tomas Stonys gå inn på detaljene rundt dette, men kunne bekrefte at det foregår en prosess mot selskapet i Litauen.

– Men ingen har blitt rettsforfulgt og ingen er i fengsel i dag. Det var kanskje nødvendig i en periode i sammenheng med et tilsyn, men hvorfor vet jeg ikke og kan ikke kommentere det, fortalte han.

Her kan du se artikkelen om Vlantana Norge på LRT.lt