Artikkelen (her forkortet) er hentet fra fagbladet Arbeidervern nr.4/2010 og er skrevet av overlege Ebba Wergeland i Arbeidstilsynet.
Det er den elektromagnetiske strålingen fra mobiltelefonen som bekymrer. For noen tiår siden diskuterte vi den elektromagnetiske strålingen fra dataskjermen. Noen mente den kunne gi fosterskader. Etter hvert viste flere store studier at gravide som satt ved dataskjerm fikk like friske barn som alle andre. Men i mellomtida hadde all oppmerksomheten fått produsentene til å utvikle datamaskiner med svakere elektromagnetisk stråling.

Når det gjelder mobiltelefonen, har det vært snakk om kreftfare, spesielt i hoderegionen som jo får høyest eksponering ved vanlig bruk. En grundig gjennomgang av studiene til nå, tyder ikke på slik risiko etter opptil ti års mobilbruk. Det er vanskelig å si noe om virkninger etter mer langvarig bruk, fordi mobilen ikke har vært brukt så lenge. Kreft ser ikke ut til å være en sannsynlig langtidsvirkning heller. Men strålingen har effekt på levende celler. Noen mener at hjernecellene vil kunne skades etter lang tids bruk, og at dette igjen kan øke risikoen for aldersdemens. Men celleforandringene kan også være uten praktisk betydning. Vi får ikke sikrere svar før vi har brukt mobilen noen år til.