Før saken ble ferdigbehandlet endret Samferdselsdepartementet §3 i Forskrift om transport med ferge. §3 omhandler fortrinnsretten. Dette medfører at biler med farlig gods må vente og slippe personbilene først ombord. Dette gjorde departementet på tross av at høringsfristen for den nye forskriften var satt til 25. juni, og at departementet først ville se på høringssvarene først til høsten. Vi oppfordret derfor medlemmene til å melde fra der personbilene er blitt prioritert fremfor lastebiler med farlig gods.

I en reportasje laget av NRK Sogn og Fjordane går det klart fram at Fjord 1 Fylkesbaatane ikke har endret praksis. De gjengir følgende kommentar fra administrerende direktør Stig Kristoffersen i Fjord1 Fylkesbaatane: - Desse nye retningslinjene er jo ei utfordring. Det hjelper jo ikkje på ferieavviklinga eller ferietrafikken, fordi det er veldig uklart korleis dette skal tolkast. Då må ferietrafikken avviklast med gamle retningslinjer. Vi hadde forventa litt meir kjøtt på beinet i form av ei rettleiing på korleis vi skal forstå dette. Kundane rundt om i landet må verte likt behandla.

Vegdirektoratet vil imidlertid ikke gripe inn overfor Fjord1n som trafikkerer de største fergesambandene langs E39. - Nei, forskriften er formulert som ein moglegheit ferjekapteinen eller mannskap har, ikkje som eit pålegg. Slik at eg kan ikkje sjå at vi har nokon grunn til å gripe inn, sier seniorrådgiver Odd Barstad i Vegdirektoratet ifølge NRK Sogn og Fjprdane.

Vi vil likevel fortsatt ha informasjon om situasjoner der lastebiler med farlig gods blir kommandert bakerst i køen, med fergestrekning, dato og klokkeslett, hva slags farlig gods og nummer i fergekøen, eventuelt om man har vært nødt til å kjøre omvei.

Send informasjon til NLF v/Inge Børli:

e-post: ib@lastebil.no

fax: 22 20 56 15

Tlf.:22 03 32 40