Det er tre grunner til at lastebilnæringen er opptatt av å få bedre veier: God og forutsigbar fremkommelighet. Færrest mulig ulykker. Godt arbeidsmiljø for sjåførene. I tillegg sliter næringen med høye kostnader til vedlikehold av kjøretøyene. Tilsvarende standard på flyplassene ville ført til at de ble stengt, hevder Madsen.

Jernbanesak er også lastebilsak
-I Oslo-området er det spådd stor befolkningsøkning i årene framover. Vi ser for oss en dramatisk forverring av fremkommeligheten på veiene her, dersom jernbanen ikke rustes opp til å ta persontransporten. Derfor er faktisk jernbanesak også en lastebilsak, sier forbundslederen.

Bruk prosjektfinansiering!
NLF ønsker mest mulig prosjektfinansiering av større veiprosjekter, enten øremerking på statsbudsjettet, offentlig – privat samarbeid (OPS) eller andre, langsiktige finansieringsformer. Det viktige er at tilstrekkelige midler følger prosjektet hele veien til det er ferdig.

Eksempler på øremerking over statsbudsjettet er E18 Bjørvika, E6 Alta og E16 Filefjell. Eksempler på OPS-prosjekter er E39 Klett – Bårdshaug, E39 Lyngdal – Flekkefjord og E18 Grimstad – Kristiansand. Her har private aktører forskuttert midler for Staten, og disse betales tilbake over 25 år.

-Slike finansieringsmodeller gjør veiutbyggingen mer forutsigbar, sier forbundslederen. -Det bør ikke være slik at pengene til store samfunnsprosjekter blir lagt i en pott, som attpå til er for liten og som Vegvesenet skal fordele etter beste evne.

Tar for lang tid
-Vi har også en annen bekymring knyttet til NTP, forteller Madsen. –Det er at Statens vegvesen mangler planleggere og at planprosessene tar alt for lang tid. Det kan i verste fall føre til at NTP ikke blir gjennomført av slike grunner. Det ville være sterkt beklagelig og helt unødvendig. Vi kan heller ikke akseptere en omarbeiding av dagens NTP, tilpasset andre økonomiske forutsetninger. Det gir nye, uholdbare utsettelser.

NLF krever at den vedtatte NTP gjennomføres nå, avslutter forbundsleder Per Madsen.

Kontaktperson i NLF:
Forbundsleder Per Madsen
mobil 91 32 67 00

Adm. direktør Olav Slaatsveen
mobil 90 17 43 08