Bakgrunn for gaven er at Norges Lastebileier-Forbund og If Skadeforsikring vinteren 2010/2011 vil stå i bresjen for et prøveprosjekt på riksvei 3.

Målet er at flest mulig skal kjøre på riktig side av fartsgrensene for å få ned de høye ulykkestallene på Rv.3, og at lastebileiere og lastebilsjåfører skal være de store pådriverne for å få til dette.

Prosjektet ønsker å få flest mulig av transportørene på riksvei 3 med på en ordning der fartssperrene på lastebilene skal reguleres ned til 80 km/t, og det er allerede nå mer enn 10 transportører som vil delta. Tiltaket må oppfattes positivt, og de mange fordelene som kommer i kjølvannet av tiltaket må gjøres godt kjent hos sjåfører og lastebileiere.

Lastebilene skal være på riktig side av fartsgrensen, slik at det blir færre trafikkulykker på Rv 3. Det må innarbeides riktige holdninger hos sjåfører og lastebileiere. Sjåførene vil ha en nøkkelrolle for at prosjektet skal lykkes, og deres gevinst vil være at de opplever en bedre arbeidshverdag med mindre stress og senkede skuldre.

Riksvei 3 er tungbilenes hovedvei mellom Oslo og Trondheim. Den 3 går fra Kolomoen til Ulsberg og er 293 km lang. 13 km ligger i Sør-Trøndelag. Resten i Hedmark. På 14% av strekningen er det redusert hastighet.
Antall tungbiler er ekstremt høyt. På Hanekampen i Rendalen er nærmere 30% av kjøretøyene store biler. Ved enkelte tidspunkter, som for eksempel ettermiddag/kveld midt i uka, kan ni av ti biler være vogntog.

Det er for mange ulykker med tungbiler og for mye aggressiv kjøring. For mange kjører litt fortere enn fartsgrensa – både med liten og stor bil. De 10 siste åra er 38 mennesker drept på riksvei 3 og over 700 hardt skadet, i følge statistikk fra Statens Vegvesen.