-Den svake satsingen på trygge og gode veier rammer ikke bare vår næring, men hele samfunnet, sier Slaatsveen. For lastebileierne er det viktigste forutsigbarhet, god framkommelighet, trafikksikkerhet og miljø. Da stemmer det dårlig at regjeringen setter ned tempoet i oppgraderingen av smale riksveier.
-Dette skader både framkommelighet og trafikksikkerhet og også miljøet, hevder Slaatsveen. Han viser til at NLFs medlemsblad i foregående år har gjort en rekke praktiske kjøretester på gamle og nye veier. De viser alle at gode veier, hvor det er mulig å holde jevn fart, senker forbruket av drivstoff og dermed også skadelige utslipp til luft.

-Norge påberoper seg å være en miljønasjon, og det må vi ta konsekvensen av på alle sektorer, også når det gjelder utbygging og vedlikehold av veier, sier Slaatsveen. Han minner om at regjeringen ligger etter i bevilgninger til riksveiinvesteringer. Bare 45 % av Nasjonal transportplan er oppfylt etter to år, det burde vært 50 %, sier NLF-direktøren.

Økning til vedlikehold bra, men…
Riktig nok kommer det en økning på 580 millioner til vedlikehold. Men økningen må ses i lys av det totale behovet for vedlikehold, nemlig rundt 6 - 7 mrd på riksveiene. Økningen må også ses i lys av kostnadsutviklingen både innenfor drift og vedlikehold. Den gjør alt veiarbeid dyrere. –Dette er en meget nøktern satsing, sier Olav Slaatsveen. -Etter NLFs oppfatning, vil regjeringens økning på vedlikehold innebære at forfallet kanskje stoppes. Men det vil neppe rekke til å ta igjen forsømt vedlikehold og gi oss det veinettet som samfunnet trenger.

-Vei koster penger, men det tilfører også samfunnet enorme verdier. Derfor må veibudsjettet ikke være smålåtent. Framtidige generasjoner vil takke oss hvis vi gjør et skikkelig løft nå, gjerne med større satsing på prosjekter som finansieres gjennom prosjektfinansiering. Dessuten må Statens vegvesen tilføres tilstrekkelige midler til at de kan løse behovet for raste- og hvileplasser for lastebilsjåførene – ikke minst nær storbyene, sier adm. direktør Olav Slaatsveen i NLF.

 

Kontaktperson i NLF:
Adm. direktør Olav Slaatsveen mobil 90 17 43 08