De nye kriteriene vil redusere muligheten for bruk av biodrivstoff som gir negative virkninger på miljøet – i form av redusert biologisk mangfold og økte utslipp av klimagasser.

Oljeselskapene må dokumentere og rapportere at biodrivstoff tilfredsstiller bestemte bærekraftkriterier. I tillegg må de redusere utslipp av klimagasser per energienhet drivstoff med seks prosent fram til 2020. Det melder Klima- og forurensingsdirektoratet, Klif.

Utslippene skal ned
Bruk av biodrivstoff skal medføre en reduksjon av klimagassutslipp på minst 35 prosent i forhold til fossilt drivstoff. Fra 1. januar 2017 skal utslippsreduksjonen være minst 50 prosent.
Biodrivstoff produsert på anlegg som starter opp etter 1. januar 2017 skal ha en utslippsreduksjon på minst 60 prosent. For biodrivstoff produsert på anlegg som var i drift 23. januar 2008 gjelder dette først 1. april 2013.

Klif går inn for at minst fem prosent av drivstoffet som omsettes i Norge skal være biodrivstoff. Det er en økning fra 3,5 prosent. De anbefaler at det innføres påbud om dette fra 1. juli 2011, men med strenge krav til biodrivstoffet. Når myndighetene nå setter krav om økt bruk av biodrivstoff, er det viktig at dette er produsert på en bærekraftig måte, påpeker Klif.