Selv om en bedrift har høy formuesverdi, har den ikke nødvendigvis økonomi til å klare store skatteutgifter på disse verdiene. Formuen til NLF-bedrifter, som for eksempel en enbilseier uten ansatte, er ofte bundet opp i lastebil og dertil hørende utstyr. Det er ikke snakk om penger som kan brukes til å betale skatt, med mindre de blir løst ut ved at bedriften selger noe av utstyret. Men da blir også noe av grunnlaget for bedriften borte.
Negativt for både små og store
Negative virkninger av formueskatt på arbeidende kapital gjelder ikke bare små bedrifter. Alliansen for norsk, privat eierskap består av elleve næringslivsorganisasjoner, deriblant NLF, som til sammen har omtrent 110 000 bedriftsenheter som medlemmer. Disse bedriftsenhetene er både store, mellomstore og små, og de sysselsetter over halvparten av alle ansatte i privat sektor i Norge. Alliansen for norsk, privat eierskap mener formueskatt på arbeidende kapital svekker norsk verdiskapning og bedriftenes konkurransekraft.
I finanskomiteen
Alliansen for norsk, privat eierskap har gjort en utredning og utarbeidet et ferdig lovforslag. Hensikten med lovforslaget er å implementere et system med fjerning av formuesskatt på arbeidende kapital. I begynnelsen av mars i år fremmet fire stortingsrepresentanter fra Frp et forslag om at Stortinget ber regjeringen fjerne formuesskatt på arbeidende kapital fra 1. januar 2013. Dette forslaget er nå til behandling i finanskomiteen. I representantforslaget til Stortinget ble det henvist til Alliansen for norsk, privat eierskaps utredning og til lovforslaget, noe som bekrefter at samarbeidet har vært nyttig og har gjort denne kampsaken synlig.
Ny erklæring
28. mars var det møte mellom topplederne fra næringsorganisasjonene som utgjør alliansen. På møtet ble det vedtatt en erklæring som skal brukes i det videre arbeidet mot formuesskatt på arbeidende kapital. Fram mot Stortingsvalget i 2013 er det et mål for alliansen at de negative virkningene til denne delen av skattelovgivningen blir mest mulig kjent. Alliansen har allerede hatt møte med flere politiske partier for å gjøre konsekvensene av dagens skattelov kjent for dem, og skal etter hvert møte alle. De negative virkningene til formuesskatten er blant annet at:

  • bedrifter tappes for kapital ved at eiere ser seg nødt til å ta kapital ut av bedriften for å betale formuesskatten
  • formuesskatten stimulerer til forbruk istedenfor langsiktig investering
  • formuesskatten svekker bedriftenes evne til innovasjon og nyskapning
  • formuesskatten er konkurransevridende fordi utenlandskeide bedrifter normalt ikke belastes med formuesskatt

Disse næringslivsorganisasjonene er med i Alliansen for norsk, privat eierskap:
Bedriftsforbundet
Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (Virke)
Norges Autoriserte Regnskapsføreres Forening (NARF)
Norges Bondelag
Fiskarlaget
Rederiforbundet
Norges Skogeierforbund
Norskog
Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO)
Maskinentrepenørenes Forbund
NLF