I brev fra Rikspolisstyrelsen i dag, opprettholder de praksisen som oppsto i Skåne tidligere i sommer. De oppfordrer med dette også andre politidistrikt i Sverige til å innføre samme tolkningspraksis. Rikspolisen mener at direktiv 96/53 og de svenske reglene, innebærer at det ikke lenger er lov til å utføre internasjonal transport med kjøretøy over 40 tonns totalvekt i Sverige.

Brevet fra Rikspolisen betyr at NLF i påvente av en avklaring fra den svenske regjeringen, ikke lenger kan anbefale sine medlemmer å kjøre ”som før”, men forholde seg til direktivets vekt og lengdebestemmelser ved grensekryssende transport mellom Norge og Sverige. Det er fortsatt uklart om Rikspolisens endring av praksis også omfatter modulvogntog. NLF har oppfattet Rikspolisens endring til først og fremst å være rettet mot 5- og 6. akslede vogntog. De nordiske organisasjonene og NLA i Brussel, jobber nå på spreng overfor de svenske myndigheter for å påvirke prosessen, slik at situasjonen kan avklares.

De som velger å forholde seg til tidligere uttalelser fra Trafikkstyrelsen, og fortsetter å kjøre som før, løper etter dette en kalkulert risiko.

– NLF er av den oppfatning at de nordiske landene har en avtale om å tillate transport mellom de nordiske landene så lenge man tilfredsstiller de lengde- og vektbestemmelser som gjelder i det aktuelle land. Vi er også av den oppfatning at EU-reglene åpner for slike avtaler. Det er beklagelig at ansvarlige svenske myndigheter ikke kan beslutte at dagens praksis skal videreføres, inntil saken er ferdigbehandlet i den svenske regjeringen. En omlegging av langvarig praksis, uten at dette er varslet, er en helt uholdbar fremgangsmåte. En slik vesentlig endring i transportforutsetningene kan være grunnlag for reforhandling av eksisterende transportavtaler, sier juridisk direktør Robert Aksnes.

Her er en link til de svenske vektbestemmelsene: Lasta lagligt – vikt- och dimensionsbestämmelser för tunga fordon, (trykk på tittelen for å komme til bestemmelsene) hvor også de viktigste vekt- og lengdebestemmelsene i henhold til direktivet er angitt på s.5 i §14.

Les brevet fra Rikspolisen her.