Torsdag klokka tolv kom tillatelsen til Statens vegvesen (SVV) i Agder: Nå kan de bruke hjullås på dårlig skodde vogntog i vinter. I første omgang blir dette et pilotprosjekt i Vest-Agder. Hensikten er å forhindre at sjåføren blåser i kjøreforbudet og stikker av før bøtene er betalt, noe SVV har erfart mange ganger.

Det er avisa Fædrelandsvennen som i dag omtaler prosjektet, som nå er planlagt i samarbeid med SVV, politiet og NLF i Agder. Til Fædrelandsvennen sier styremedlem i NLF Vest-Agder, Steinar Solberg, at han er positiv til et strengere regime for tunge kjøretøy. Useriøse transportører – som ikke bare er dårlig skodd i utgangspunktet, men også stikker av fra konsekvensene – er ødeleggende for hele næringen. Nå kan SVV i Agder stille dårlig skodde vogntog opp på en oppsamlingsplass og sette hjullås på det første og det siste i rekken.

Bruk av hjullås for fysisk å holde tilbake uegnede vogntog er noe NLF har foreslått i lang tid. Det finnes mange eksempler på useriøse utenlandske transportører som stikker – eller forsøker å stikke av – fra regningen. Senest i går kveld meldte Haugesunds avis om et utenlandsk vogntog som forsøkte å stikke av fra kontroll og bot to ganger. For en liten måned siden prøvde en estisk sjåfør å stikke av fra kjøreforbud etter å ha blitt tvunget av sjefen sin, skriver Avisa Nordland.