Klikk her for å komme direkte til pressemeldingen som ble sendt ut i dag, angående tiltaksplanen som ble presentert på dagens møte.

Arbeiderpartiets stortingsgruppe tok for kort tid siden initiativ til et møte med arbeidsgiver- og arbeidstakersiden i godstransportbransjen. Hensikten var å lære mer og få en oppdatering rundt problematikken med underbetalte utenlandske sjåfører og dårlig utstyrte vogntog på norske vinterveier.

Statsminister Stoltenberg gikk i november ut med at regjeringen skal lage en ny handlingsplan mot sosial dumping. NLF var kjapt ute og ba om fokus på transportbransjen i denne sammenheng. Et budskap som ser ut til å ha nådd frem, om vi tolker Anette Trettebergstuen fra Stortingets arbeids- og sosialkomite rett. Hun poengterte i møtet at Aps representanter var der for å lytte og lære, og at de tidligere har tatt tak i renholds- og byggebransjen. Nå har de meldt inn at transportbransjen står for tur.

NLF og Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) har mange like tanker på dette området, noe som kom godt frem da Geir A. Mo gikk gjennom en presentasjon som illustrerte både de små og store utfordringene rundt problematikken med sosial dumping og utenlandske vogntog på norske veier. En del av presentasjonen var å lansere ulike forslag til løsninger fra en tiltaksplan som NLF har utarbeidet. Bjørn Sandnes i NTF uttrykte enighet og snakket om at Transportarbeiderforbundet deler NLFs syn på de fleste punktene, og at NTF har kabotasje som viktigste arbeidstema i 2013. Jonny Enger hadde en interessant illustrasjon på sosial dumping: Hvordan kan en lavtlønnet utenlandsk sjåfør klare å betale en norsk bot? Det vil han ikke klare, og da vil han miste jobben.

Det ble en god og konstruktiv diskusjon rundt emnet underveis, og mange gode innspill kom fra flere hold. Møtet var veldig nyttig for NLF, og vi håper og tror at det var lærerikt og opplysende for Aps komitemedlemmer. Den 12-punkts tiltaksplanen sendes samferdselsminister Marit Arnstad og arbeidsminister Anniken Huitfeldt i dag.Tiltaksplanen har budskapet:
Trafikksikkerhet – bedre fremkommelighet – likere konkurransevilkår.
Klikk her for å laste ned tiltaksplanen.

Disse var tilstede på møtet, som fant sted hos NLF-bedriften Veitransport AS i Ytre Enebakk:

  • Fra Ap: Tone Sønsterud fra transportkomiteen og Anette Trettebergstuen og Steinar Gullvåg fra arbeids- og sosialkomiteen
  • Bjørn Sandnes fra NTF
  • Geir A. Mo, Jan-Terje Mentzoni og Kari Brun Ågotnes fra NLF
  • Jonny Enger fra Veitransport AS og Knut Enger fra Enger Transport
  • Flere representanter fra pressen var til stede
  • Anne Marit Bjørnflaten ble dessverre forhindret pga et hastemøte om Nasjonal Transportplan. Det anser vi som gyldig fravær...

M__te+AP+NLF+NTF+-+inne+21+feb+2013+foto+kari+brun+__gotnes.JPG
Det var også flere journalister tilstede under møtet, fra både fagpresse og dagsaviser. Det ble en god og konstruktiv diskusjon om temaet.
Foto: Kari Brun Ågotnes, NLF