I går ble det klart at Venstre og Kristelig Folkeparti ikke vil være med i en borgerlig regjering. Dermed vil Høyre og Fremskrittspartiet gå videre i regjeringsforhandlinger. Sammen vil de to partiene utgjøre en mindretallsregjering, som vil si at de har under halvparten av mandatene i Stortinget. Av 169 stortingsrepresentanter totalt, har Høyre 48 og Frp 29, altså 77 mandater til sammen. De fire borgerlige partiene har allerede blitt enige om et samarbeid i flere saker, men de neste fire årene vil allikevel enkeltsaker bli diskutert og avgjort i Stortinget, fordi koalisjonsregjeringen med Høyre og Frp ikke har flertall.
– NLF er en organisasjon med stort fokus på én næring. Vårt påvirkningsarbeid består i å informere og komme med innspill i politiske enkeltsaker, på tvers av partitilhørighet. De siste åtte årene har Norge hatt en flertallsregjering, som i praksis har betydd at de fleste diskusjonene har blitt gjennomført bak lukkede dører i regjeringskvartalet lenge før Stortinget har fått dem til behandling, forklarer Geir A. Mo.

– Dette har gjort vårt påvirkningsarbeid vanskelig. En mindretallsregjering må ha flertall for sine forslag i Stortinget, og dermed flyttes på en måte demokratiet ut av de trange kontorene i departementene og direktoratene og inn igjen i Stortinget. Det vil bidra til mer åpne prosesser noe som igjen gir oss mer reell mulighet til å påvirke før avgjørelsene blir tatt, fortsetter Mo.

NLF og andre interesseorganisasjoner vil dermed få større mulighet til å påvirke Stortinget, gjennom for eksempel stortingskomiteene. Det er komiteene som forbereder enkeltsakene før de behandles i Stortinget i plenum. Det er også slik at den nye regjeringen vil kunne danne flertall med mange ulike partier i Stortinget, noe som ytterligere styrker vår mulighet til å få gjennomslag for våre synspunkter.
– Vi har fire spennende år foran oss, der NLF har forpliktet seg overfor medlemmene til å følge opp de løftene som ble gitt under valgkampen. Med en mindretallsregjering vil de partiene som ikke sitter i regjeringen ha mer å si, som igjen betyr at vi har enda flere å spille på, når vi vil ha frem våre synspunker, understreker NLFs administrerende direktør.

Han minner om at de partiene som før valget utgjorde flertallet igangsatte mye godt arbeid for å stramme opp kabotasjereglene og styrke arbeidet mot sosial dumping og kriminaliteten i kjølvannet av den.
– Det arbeidet må videreføres og styrkes, og for å få det til vil NLF være aktiv overfor alle partiene i det nye Stortinget, avslutter Mo.