Kabotasjemøtet på Mastemyr hotell i går ble arrangert av NLF Region 1 (Østfold, Oslo og Akershus). Fylkesleder for Østfold, Erik Graarud, ønsket velkommen og var ordstyrer for kvelden. Hensikten med møtet var at representanter fra ulike sider av bordet skulle fortelle om sine erfaringer og tanker om kabotasje, for deretter å ha en åpen diskusjon om temaet. Det ble en god innfallsvinkel til en komplisert problemstilling.

For folk i bransjen er kabotasje og dens konsekvenser godt kjent, men det er ikke alltid like lett å forstå hvordan for eksempel påtalemyndighetene tenker om ulike saker. Derfor var det interessant å høre politiadvokat Joo A. Maana fra Romerike politidistrikt være helt ærlig på at kabotasje er et forholdsvis ukjent område og at jurister i utgangspunktet ønsket opptråkkede stier. Han var også klar på at politijuristene ikke kan lage et eget lovverk, og at et manglende regelverk ofte er årsaken til en uensartet praksis mellom politidistriktene.

Anstein Gjengedal fra Riksadvokatens kontor var klar på at han er tilhenger av enkle regler, nettopp fordi det skal være lettvint å håndheve dem. Det er jo noe man umiddelbart kan være enig i. Samtidig må enkelhet ikke vike for riktighet.

Paneldebatten bar preg av mye frustrasjon fra fremmøtte medlemmer. Samtidig ble det også fremmet flere forslag til løsninger, og NLF håper de fremmøtte representantene fra departement, påtalemyndigheter og Riksadvokaten tok med seg disse tilbake og faktisk bruker dem fremover.

IMG_0075.JPG
Fornøyd arrangementskomite.
Fra venstre: Harry Nilsen, Erik Rynning og Erik Graarud.

Fylkesleder i Østfold, Erik Graarud, var fornøyd med møtet:
– Ja, dette ble et bra møte. Vi ventet ikke å revolusjonere noe, men målet om å belyse kabotasjeproblematikken fra flere sider ble oppnådd. Det er et vanskelig tema, men vi håper at møtet ga gode innspill til tilstedeværende representanter fra myndighetene, at de forstår alvoret og at en større jobb begynner fra deres side, avsluttet Graarud.

Tungt.no har skrevet en veldig bra artikkel om gårsdagens møte.
En mer beskrivende artikkel fra møtet kommer i det nye NLF-magasinet.