Leder av Øst-Norge Tollerforening, John Søberg, er svært kritisk til regjeringens budsjettforslag. Han mener det innebærer et kutt for Tollregion Øst-Norge, og betegner det hele som en valgbløff, skriver NRK.

Lovet i valgkampen
Etter at det ble kjent at landets mest trafikkerte grenseovergangen står ubemannet i mange timer i døgnet, og at dette fører til at smuglerne innretter seg etter tollernes turns, ble stortingspolitiker Ulf Leirstein (FrP) intervjuet av NRK. Det skjedde i september 2013. 

– Det er klart Norges største grenseovergang skal være døgnbemannet, sa stortingspolitiker Ulf Leirstein (Frp) den gangen. 

– Hvis Frp får en hånd på rattet, så er det klart at Tollvesenet må styrkes – ikke minst på de viktigste grenseovergangene og Svinesund er den aller viktigste, sa han da.

 Søberg i Tollerforeningen er lite imponert. 

– Ingenting har skjedd. Valgbløff, sier han.

Døgnet rundt i Sverige
Mens grensen på svensk side er døgnbemannet, kan smuglerne uhindret passere grensa når det ikke er tollere på vakt på norsk side.

– Fortsatt står grensekontrollen på Svinesund uten døgnbemanning, og det vil den også gjøre en god stund fremover, forteller han og hevder at kassa er bunnskrapt og at den har vært det over lang tid.

– Det er et skrikende behov for styrking, men vi opplever isteden massive kutt, sier Søberg som mener dette går utover samfunns-sikkerheten.

30 millioner borte
Ifølge NRK er det i perioden 2008–2014 kuttet 12,8 millioner kroner. For 2015 blir kuttet 17,1 millioner kroner.

– Kuttene kommer hovedsakelig i form av det generelle produktivitetskuttet, som gjelder alle statlige etater, forklarer FrP-Leirstein overfor NRK.

– Vi kan ikke gjennomføre alle våre valgløfter på det første statsbudsjettet vi legger frem. Vi har en plan om hvordan vi skal styrke grensekontrollen, og jeg kan garantere at vi selvfølgelig kommer til å ha en bedre grensekontroll når denne valgperioden er over, enn da vi startet den, sier Leirstein.

Noe blir tross alt bedre

En helt ny  "smuglerscanner" på Ørje Tollsted ble innviet av Finansminister Siv Jensen tirsdag. Der var også tolldirektøren, som overleverte en rapport der han ber om 200 nye årsverk og at samarbeidet med skatteetaten må økes. Tollerne foreslår også at de må gis retten til å utføre promillekontroller.