Ifølge Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) er konkurransen om Vegvesen-kontraktene stabil. Så langt i år har det i snitt vært 3,7 tilbydere per kontrakt, mens det for samme periode 2013 var 3,8 tilbydere per kontrakt.

Vokser litt
SSB-tall viser at anleggsbransjen i 2013 hadde en samlet omsetning på 73,6 mrd. kr. Dette er en vekst på 5,3 milliarder kroner (7,8%) sammenlignet med 2012.

Statens vegvesen har lyst ut kontrakter verdt 7,2 milliarder kroner hittil i år, en økning på 1,1 milliarder kroner på ett år.

Historisk rekord
Ifølge «Forventningsundersøkelsen» blant medlemmene i MEF er optimismen stor, både når det gjelder aktivitetsnivå og ansettelsesplaner. 75 prosent av bedriftene forteller at ordrereserven det kommende halvåret er «god». Dette er historisk høyt.

De ansatte i MEF-bedriftene trenger heller ikke frykte for den kortsiktige framtid, snarere tvert imot. 21 prosent av medlemsbedriftene skal ansette flere i løpet av 2014.

KILDE/GRAFIKK: MEF KILDE/GRAFIKK: MEF

KILDE/GRAFIKK: MEF KILDE/GRAFIKK: MEF

Mye ledig kapasitet
Selv om ordrebøkene ser bra ut, er det mye å gå på. Medlemsundersøkelsen viser at MEF-bedriftene har 30 prosent ledig kapasitet til vegbygging de nærmeste tre månedene. Den ledige kapasiteten til slike oppdrag er større nå enn tidligere.

KILDE/GRAFIKK: MEF KILDE/GRAFIKK: MEF

Utdannelse
MEF mener det bør legges til rette for flere anleggsfaglige skoleplasser i den videregående skolen. I motsetning til flere andre fag har populariteten til anleggsfagene økt de senere årene. De mener også at det er nødvendig å etablere et «nasjonalt kvalitetsnivå» på teoretisk kompetanse og praktiske ferdigheter ved avleggelse av fagprøve.

Samlet for yrkesfagene er det viktig at man snarest får kartlagt hva som kreves av ressurser innenfor de krav som dagens læreplan stiller. Deretter må de eksisterende skoletilbudene få tilført nødvendige ressurser, mener MEF.

.

ANDRE SAKER:

137.000 risikerer avskilting

Bygde 90 meter bru på 40 timar

Starter på ny E39 neste uke

Ga klarsignal for E6 Helgeland nord