Godstransporten av petroleumsprodukter inn og ut av Sydhavnaområdet tre kilometer fra Oslo sentrum er ikke bare enorm, den er også farlig. Man kan tenke seg hva som skjer hvis en ulykke skulle skje med en tankbil på området eller i tunellene rundt Oslo sentrum. Transporten med lastebil, båt og tog er riktig nok godt sikret, disse har ikke for vane å eksplodere, men det hadde heller ikke regjeringskvartalet. 

Ny rapport 

Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) mangler det en helhetsvurdering og risikoanalyse for området og byen. For tyve år siden ble det sagt at hvis det utenkelige skulle skje, at en dagtank eksploderte, så ville Oslo bli pulverisert fra Sjursøya til Adamstuen (en høyde overfor Oslo sentrum). DSB krisemaksimerer ikke på denne måten, men bruker betegnelsen «en uønsket hendelse» og at konsekvensene kan bli «alvorlige». Det kan «forplante» seg fra én virksomhet til øvrige virksomheter og derfor utløse en større ulykke eller katastrofe.

Sentralt område 

Området ligger i nærheten av nærings- og boligområder, som blant annet Oslo Sentralstasjon, Operaen, «Barcode», Bekkelaget, Nordstrand, Gamle Oslo og Operatunnelen. Både Østfoldbanen og E18 er plassert mellom havneområdet og tankanlegget i selve Ekebergåsen.

Katastrofetrening 

DSB har tatt tak i problematikken. I 2015 vil det blant annet bli gjennomført en katastrofeøvelse for hele Oslo, med utgangspunkt i at en "uønsket hendelse" skjer på Sjursøya. Øvelsen skal være en modell for andre europeiske byer.  

Les rapporten her: