Det er i forbindelse med næringskomiteens behandling av melding til Stortinget om «Et mangfoldig og verdiskapende eierskap» at Norges Lastebileier-Forbund (NLF) foreslår for komiteen at denne ser nærmere på statens eierskap i Posten Norge AS – med særlig fokus på Bring.
Helt konkret mener NLF at Staten bør avhende Bring.

Frykter kryss-subsidiering og konkurransevridning
NLF konstaterer at Bring er en tydelig aktør i godstransportmarkedet, som også har NLF-medlemmer som leverandører. Denne saken handler imidlertid om Statens rolle som eier av Bring. Staten er en betydelig kommersiell aktør i et marked de selv regulerer, og har ansvaret for å kontrollere. Det er en uheldig sammenblanding av roller, som det bør ryddes opp i, mener NLF.

Uheldig rolleblanding
NLF mener at konsernet Posten har beveget seg bort fra sitt opprinnelige samfunnsoppdrag, og at dette bør føre til en revurdering av strukturen og eierskapet. Statlige midler, som av Stortinget er ment å dekke Postens ulønnsomme del av samfunnsoppdraget, kan direkte og indirekte også tilflyte Bring-delen av konsernet. En slik potensiell kryss-subsidiering gir en konkurransevridende effekt i markedet som på ett eller annet tidspunkt er nødt til å føre til en debatt om statens rolle som eier av Bring, mener NLF.

HER KAN DU LESE HELE BREVET NLF HAR SENDT NÆRINGSKOMITEEN PÅ STORTINGET

.

Bakgrunnsinformasjon/lenker:

Postens utvikling og oppkjøp

Postens vedtekter, herunder § 3

Sammensetningen av konsernledelsen i Posten

Bring som kommersiell internasjonal aktør – eksemplifisert via nettsidene til Bring i Sverige

Antall varebiler, lastebiler mv. i Posten-konsernet

Debatt om statlig eierskap NRK 2 Dagsnytt 18 den 19.08 2014 – statlige investeringer og avkastning: Sak: Salg av flytoget

Nærings- og fiskeridepartementet – statlig eierskap

Bring og sak for Konkurransetilsynet

Bring Trucking i Slovakia

Transport-ordliste

.

Noen eksempler på at Bring er anmeldt for ulovlig kabotasjekjøring:

August 2014
NRK

April 2014
Transportmagasinet

Mars 2012
lastebil.no

Desember 2011
Transportmagasinet