Rolf Negård fra NHO orienterte om gangen i lønnsoppgjøret, og ikke minst om hvordan endringer og opphør av særavtaler bør gjennomføres. Det kan være verdt å merke seg at en tariffavtale varer evig. Den fornyer seg automatisk. Det er ikke mulig å si «nok er nok» uten streik eller lockout. Og, hvis én enkelt medarbeider i en bedrift er organisert, så kan ikke bedriften lage andre lønnsavtaler for de øvrige ansatte. 

Advokat Ken Roger Bratteng fra YTF holdt et underholdene foredrag om virkningene av almenngjøring i forhold til tariffavtaler - ikke minst som løsningen på problemet med sosial dumping og kabotasje. Bratteng bidro med ulike tips og råd ved utarbeidelse av særavtaler sammen med Robert Aksnes, som representerte NLF-advokatene.

Vikartjeneste

Per Ivar Stokkmo og Kristin Tingberg Sandvik fra Adecco Norge ga oppskriften på hvilke regler som gjelder ved bruk av vikarer. Les mer om vilkårene og hvordan Adecco har tenkt seg at de skal betjene det norske transportmarkedet med utenlandske vikarsjåfører i neste utgave av NLF Magasinet.

Elektronisk kjøreseddel

Rådgiver Henok Tesfazghi fra Datatilsynet tok for seg de ulike problemene som oppstår ved bruk av data fra GPS og fartsskriver til kontroll. Han bekreftet det NLF har ment lenge, at data fra fartsskriveren kan benyttes som elektroniske timelister. Men, dersom man skal bruke disse dataene, og andre data, er det viktig å ha en saklig grunn og orientere om formålet i forkant. I slike prosesser er det viktig å involvere de tillitsvalgte. Ved riktig saksbehandling, vil arbeidsgiver i større grad kunne gjøre bruk av alle tilgjengelige data til planlegging og kontroll av arbeidstakerne. Han viste også til at Datatilsynet har ilagt arbeidsgivere betydelige gebyr for feil bruk.

Dag 2

NLFs samarbeidspartnere orienterte om If Pensjon og Geir Inge Kirkestuen holdt et godt foredrag der han viste til at samarbeid med de ansatte er en viktig ressurs ved omstilling i bedriften.

Tariffkonferansen diskuterte også i hvilken grad arbeidsgiverforeningen bør styrkes, og om de bør knytte seg enda nærmere til en av hovedsammenslutningene NHO eller Virke.

Tariffutvalget

Forbundsleder Per Madsen trakk seg fra Tariffutvalget, fordi han mente det er viktig med fornyelse, mens Harald Øvsthus ble gjenvalgt som leder. Medlemmene av Tariffutvalget fra 2014 er følgende: Halvard Søraunet Hauan, Elling Haukebø, Einar Løndal, Geir Inge Kirkestuen, Sindre Kristiansen, Harald Øvsthus, Odd Jacobsen, og Hallgeir Barkved.

Tariffkonferansen vil ha få fyldig omtale i kommende nummer av NLF Magasinet.