Oslo får mye oppmerksomhet i forbindelse med 10 tunnelutbedringer og trafikkforsinkelsene som vil oppstå. I dag kom pressemeldingen fra Statens vegvesen, som forteller hva som skal skje med tunellene over hele landet.

God informasjon

Det er om lag 1100 veituneller i fylkes- og riksveinettet i Norge. 200 tunneler med en lengde på mer enn 500 meter i riksveinettet skal utbedres. Ifølge Statens vegvesen må dette gjøres for å tilfredsstille kravene i tunnelsikkerhetsforskriften og El-tilsynsloven. Kostnadene for opprustningen er tidligere beregnet til omlag 7 millarder kroner, og jobben må være gjort før 1. april 2019.

Hvem, hva, hvor?

SVV har lagt ut mye informasjon om arbeidene over hele Norge på sine hjemmesider, slik at trafikantene kan planlegge og legge om reisemønsteret på de ulike stedene.

Bedre sikkerhet

Tunellene skal utbedres i forhold til ventilasjon, nødkommunikasjon og belysning. Dessuten nytt slukkeutstyr ved brann, merking av nødutganger, samt styringssystemer som kan stenge tunellene ved ulykker og brann. Vegger og tak skal dekkes med brann- og frosthindrende materiale. 

Statens vegvesen - Tunnelarbeider landet rundt:

Region øst/Oslo

I Oslo skal ti tunneler rustes opp og arbeidene i Smestadtunnelen på Ring 3 starter 1. juni. For tunnelene i Oslo finnes det ingen egne omkjøringsveier. Trafikken må avvikles i det ene tunnelløpet, og køer kan forplante seg til store deler av veisystemet. For at flest mulig skal komme seg raskest mulig frem i anleggsperioden, prioriterer Statens vegvesen fremkommelighet for kollektivtrafikken.

Mer om tunnelutbedring i Oslo 

Region sør

I Region sør er det 35 tunneler som utbedres, hvorav syv er på OPS-prosjektene E18 Grimstad-Kristiansand og E39 Handeland-Feda. Tre tunneler på E39 i Flekkefjord ble stengt 1. mars og er ferdig utbedret til sommeren.

Mer om tunnelutbedring i Region sør

Region vest

I Region vest skal 43 tunneler utbedres. Nå pågår arbeid i E39 Mastrafjordtunnelen, E39 Bømlafjordtunnelen og E39 Hordviktunnelen. Oppgraderingen av Bømlafjordtunnelen blir svært omfattende og tar nesten to år. 

Bømlafjordtunnelen har mer informasjon på Facebook.
Mer om øvrige tunneler i Region vest

Region midt

13 riksveitunneler skal utbedres. Arbeidet starter med fem E6-tunneler i Trøndelag denne våren. Neste år går stafettpinnen sørover til Møre- og Romsdal, hvor E136 Hjelvik-, Innfjord-, Måndalstunnelen står for tur. I 2017 og 2018 skal tunnelene rundt Ålesund oppgraderes.

Sikkerhetstiltakene som kreves i Trøndelag er i hovedsak elektronikk og styringssystemer. I Møre- og Romsdal vil det i tillegg være behov for utvidelser og havarilommer noen steder.

Mer om tunnelutbedring i Region midt

Region nord

I Nord-Norge skal mer enn 50 tunneler oppgraderes til et høyere sikkerhetsnivå. Først ut er tolv tunneler på Helgeland og Salten i Nordland. Arbeidene starter i løpet av sommeren. Arbeidene i Tromsøysundtunnelen starter senere i år.

Mer om tunnelutbedring i Region nord: