Den 7. april avvikles det såkalte Rotterdam-eksperimentet hvor en rekke lastebiler skal kjøre i tett flåte på åpne veger over større avstander. Bakgrunnen ligger i et initiativ kalt European Truck Platooning Challenge, hvor myndighetene i Nederland utfordrer de europeiske lastebilprodusentene til å demonstrere sine respektive platooning-systemer i stor skala. Deltakerne er Scania, Volvo, Mercedes-Benz, MAN, Iveco og DAF.

Svenskene har den lengste kjøreruten; Scania vil tilbakelegge mer enn 2000 kilometer fra oppstarten i Södertälje utenfor Stockholm til ankomsten i Rotterdam. Kjøreturen begynner 30. mars.

Her er kjørerutene de seks lastebilprodusentene vil ta på veg mot målet i Rotterdam. Illustrasjon: Google Maps Her er kjørerutene de seks lastebilprodusentene vil ta på veg mot målet i Rotterdam. Illustrasjon: Google Maps

Teknikk hentet fra racing

De som er interessert i sport, kjenner sikkert til begrepet "slipstreaming". Dette er en teknikk som har vært benyttet i alle former for racing i en mannsalder. I dag blir dette prinsippet benyttet i alt fra Formel 1 til Tour de France. Tankegangen har for lengst smitter over til vegtrafikken, hvor det har ført til et fokus på strømlinjeformede karosserier for å oppnå en reduksjon i luftmotstand. Men nå tas det altså et steg videre.

DAF er en av de seks produsentene som deltar i Rotterdam-eksperimentet. De har allerede lansert sitt eget Eco Twin-system. Foto: DAF Trucks DAF er en av de seks produsentene som deltar i Rotterdam-eksperimentet. De har allerede lansert sitt eget Eco Twin-system. Foto: DAF Trucks

Hva er egentlig platooning?

Dagens lastebiler kommuniserer ikke bare med satellitter gjennom GPS, men også med andre trafikanter og andre lastebiler ved hjelp av radar og wifi. Ved å la alle disse systemene jobbe sammen, kan flere lastebiler "kobles sammen" slik at de kjører som en enkelt enhet. Ved å redusere avstanden mellom vogntogene og minimere luftmotstanden, kan forbruk og utslipp reduseres betraktelig.

Se hvordan i videoene under. Her demonstrerer Volvo, Scania, DAF og MAN sine systemer:

Les mer om European Truck Platooning Challenge her!