På sommeren setter NLF søkelyset på sjåførene som holder Norge i gang når alle andre tar ferie. Hver dag i fellesferien stiller vi noen enkle spørsmål til en ny sjåfør for å finne ut hvordan livet bak rattet fortoner seg.

Dagens sjåfør: Roar Hansen (51)

Kommer fra: Narvik, bor nå på Kjeller

Kjøretøy: Scania R 580 (Euro VI)

Kjører for: Royal Thermo AS

Roars motivlakkerte Scania R 580 vekker stor oppsikt. Foto: Stein Inge Stølen Roars motivlakkerte Scania R 580 vekker stor oppsikt. Foto: Stein Inge Stølen

Hvor lenge har du kjørt lastebil?

- Jeg har kjørt i 20 år.

Hvordan trives du i yrket?

- Veldig godt. Jeg kjører fast mellom Tromsø og Gardermoen, en tur i uka. Forrige uke kjørte jeg 6 000 kilometer, riktignok med en hjelpemann. Men det er klart, det kunne vært bedre betalt. Du blir ikke rik. 

Det er stort behov for yrkessjåfører. Hvordan kan vi få flere bak rattet?

- Det er lønna. Så enkelt er det. Og da jeg tok utdanningen kostet det bare en brøkdel av det det gjør i dag. Prisene blir presset av de utenlandske transportørene. Det kommer vi ikke utenom.

Noen transportaktører bryter lover og regler. Hva bør myndighetene gjøre for å få bukt med disse?

- Grenseovergangene burde ha vært døgnbemannet. 24 timer, 365 dager i året. Tidligere kjørte jeg litt på utlandet. Der var det mye strengere kontroller både med bompenger og andre forhold. Vi har mye å lære der.

Hva kan gjøre din hverdag bedre?

- Hvis man kunne fått utjevnet konkurransen mellom norske og utenlandske transportører, ville mye ordnet seg.

Hva hører du på i bilen?

- Alt mulig innen rock og pop. Men radiodekningen er ikke god. Det nye DAB-opplegget fungerer ikke i Nord-Norge i det hele tatt.

Les også:  Dette er sjåførenes krav til regjeringen