De fleste ulykker skjer i byer og tettsteder når folk krysser gata. Lys fra biler og butikkvinduer konkurrerer om oppmerksomheten og gjør det vanskelig å se fotgjengere uten refleks. Tellinger Trygg Trafikk har gjort, viser at bare fire av ti bruker refleks. En bilist som kjører i 50 km/t vil ha bare to sekunder på å se en fotgjenger uten refleks, mot ti sekunder ved refleksbruk.

Bruk fem minutter i dag og fest reflekser på dine, og eventuelt familiens, jakker og bagger. Ikke glem hunden! La refleksene sitte der, hele høsten, vinteren og våren gjennom. Har du ikke reflekser eller trenger nye, ta kontakt med din regionsjef.

Syklende uten refleks og lykt blir synlige først rundt 40 meter fra bilister med nærlyset på. Derfor kjører Statens vegvesen en  sykkellys-aksjon i år, hvor de har fokus på krav til lys og refleks på syklene.

Reflekstips fra Trygg Trafikk

  1. Fest refleks på alle jakker, sekker og vesker – da har du alltid med deg refleks. 
  2. Refleks synes best når den beveger seg. Fest refleks på armer og bein. 
  3. Bruk to eller flere reflekser. Gjør deg synlig fra alle kanter. 
  4. Hengereflekser bør henge i knehøyde for best mulig effekt.
  5. Refleksvester er forbruksvare som blir slitt over tid. Bytt ut gamle refleksvester! 

Ta reflekstesten

Siden reflekser blir slitte og får redusert effekt etter bruk, er det også lurt å sjekke regelmessig om refleksen virker. En gyllen regel er at refleksen holder i tre år, mens en refleksvest kan vaskes tjue ganger.

Testen gjør du enkelt selv: Heng opp en ny og den gamle refleksen ved siden av hverandre i øyehøyde og skru av lyset. Bruk en lommelykt og lys på refleksene. Dette simulerer opplevelsen en bilfører har. Hvis lyset reflekteres, fungerer refleksen. Reflekteres lyset dårligere på den gamle enn den nye refleksen, kan du kaste den.

Alle reflekser skal dessuten være CE-merket, ifølge Standard Norge. Det betyr at de er testet for ulikt vær, temperatur og avstander, og skal tåle å bli vasket.

I videoen under ser du hvor stor forskjell refleksbruk kan utgjøre langs vegen:

 

Les også:  NLF-seier! Unntak fra krav om 3PMSF merking på piggdekk