Denne sesongens vaksine kommer i november-desember. Helsepersonell og de fleste i risikogruppene, totalt 1,1 millioner mennesker, skal vaksineres først. Det er bestilt en hel del flere doser enn vanlig, så faren for at lageret skal gå tomt, er lav.

Årsaken til at vaksinen kommer såpass sent på året, er at man trenger å vite hvilke influensavirus som vil spre seg i sesongen 2020/21 før man produserer den. Det er for øvrig ingen grunn til å tro at årets influensarunde blir hardere eller mer omfattende enn vanlig.

De strenge smitteverntiltakene vi allerede har grunnet covid-19, vil sannsynligvis også redusere antall influensatilfeller i år. Det viktigste for å unngå å spre virus, er håndvask og god avstand til andre. Unngår du i tillegg å ta seg i ansiktet, og passer på å hoste i albuen, så er du godt sikret.

Vaksinere deg før jul

Folkehelseinstituttet opplyser at i de siste årene har influensautbruddet startet rundt juletider, med en topp rundt nyttår eller skolens vinterferie (månedsskiftet februar/mars). Det er derfor svært viktig at så mange som mulig er vaksinert før jul.

Samtidig kan man heller ikke starte for tidlig med vaksinering. Immuniteten etter influensavaksine reduseres gradvis, og varer vanligvis ikke mer enn seks måneder, især hos eldre mennesker. 

Aller viktigst for risikogruppen

Folkehelseinstituttet oppfordrer fastlegene til å vaksinere risikopasienter når de er inne til vanlige konsultasjoner, og på denne måten redusere ekstra besøk på fastlegekontorene.

Personer i risikogruppen bør – i tillegg til å ta influensavaksinen hvert år, også vaksinere seg mot lungebetennelse hvert tiende år eller oftere. I motsetning til influensavaksinen, må legen skrive ut resept på pneumokokk-vaksinen.

Er du i risikogruppen? Sjekk her (Folkehelseinstiuttet)

– Det er helt riktig at det er bra at mange vaksinerer seg. Men det aller viktigste er at pasientene som trenger det mest, vaksinerer seg, sier leder for Norsk forening for allmennmedisin, Marte Kvittum Tangen til NRK.

Bruk apoteket!

Helse- og omsorgsdepartementet har åpnet for at farmasøyter på apotekene kan levere ut influensavaksiner uten resept fra lege. Det betyr at kunder kan gå rett på apoteket, kjøpe influensavaksinen og få satt den på samme sted.

Mange apoteker vil ha drop-in, i tillegg til timebestilling, og med lange åpningstider bør det bli enkelt å få til på nærmeste apotek. 

- I løpet av høsten skal vi utdanne, kvalitetssikre og sørger for at våre ansatte er på kunnskapstoppen når det gjelder vaksiner. Målet er å ha trygge og kompetente medarbeidere som kan vaksinere i nærmere 400 av våre apotek, sier Fag- og kvalitetsdirektør Ellen Karine Ous i Apotek 1 i en pressemelding. Og det betyr tilnærmet alle apotekene bare i Apotek 1-kjeden.

I tillegg er det flere andre apotek-kjeder som tilbyr vaksinasjon, blant annet Vitus og Boots.

Les også: MAN New Truck Generation setter sjåføren i fokus