Statistisk sentralbyrå opplyser at delkostnadsindeksen for drivstoff gikk ned med 4,1 prosent fra juni til juli. (Dieselavgiftsreduksjonen pr. 1. juli er medvirkende årsak.) Fra juli 2000 til juli 2001 har drivstoffindeksen gått ned med 12,2 prosent.

Derimot gikk forsikringsindeksen opp med 4,9 prosent den siste måneden. Fra juli 2000 til juli 2001 har denne delindeksen økt med 10,2 prosent. SSB skriver at forsikringsindeksen økte mest for kjøretøygruppene tankbil og renovasjonsbil.

Andre delkostnadsindekser har også økt noe fra juni til juli: Reparasjons- og servicekostnader økte med 1,4 prosent, administrasjonskostnadsindeksen økte med 0,2 prosent og

kapitalkostnadsindeksen økte med 2,9 prosent. Sistnevnte delkostnadsindeks består av avskrivninger, rentekostnader og vektårsavgift/årsavgift.

Det var ingen endring siste måned for delindeksene dekk, ferge og bom og lønn og sosiale kostnader.

NLFs transportøkonom Ole H. Øen, som kan kontaktes på telefon 22 03 32 00 dersom det er spørsmål til indeksene, minner om at det er enkelte nyanser i tabellene. Forøvrig har SSB justert rutinen for innarbeiding av lønnsdata i lastebilkostnadsindeksen. Dette medfører at virkningene av årets lønnsoppgjør ennå ikke er kommet med i indekstallene.
Indeksene kan hentes ned fra SSBs hjemmesider på Internett via adressen: http://www.ssb.no/kilt/tab-2001-08-16-01.html