Slik må du sjekke på forhånd:

  • Gjennomfør en grundig, fysisk kontroll av kjøretøyet for å forsikre deg om at godset stemmer med dokumentene. Sjekk at leveringsstedet stemmer med det som er angitt i fraktdokumentene.

  • Hvis du frakter alkohol, sjekk om mottaker venter denne sendingen.

  • Informer britisk tollmyndighet på forhånd hvis godset av sikkerhetsgrunner er uriktig beskrevet.

  • Gi øyeblikkelig beskjed til tollmyndigheten hvis det er noe usikkerhet eller mistanke om godset.
    Britiske myndigheter mener at en slik prosedyre vil hindre at ærlige transportbedrifter blir brukt til smugling uten at de vet om det. Derfor vil myndighetene handle på følgende måte hvis de oppdager smuglertobakk eller –alkohol i tunge kjøretøyer:

  • Hvis sjåfør/lastebileier har tatt de forholdsregler vi har beskrevet her, og britiske tollmyndigheter er overbevist om at transportøren ikke har noe med smuglingen å gjøre, vil kjøretøyet bli utlevert uten noen ekstra kostnad så snart som smuglergodset er fjernet og eventuelle videre undersøkelser er gjort.

  • Hvis sjåfør/lastebileier ikke har tatt de aktuelle forholdsreglene, som kunne ha hindret smuglingen, men likevel overbeviser tollmyndigheten om at de ikke var innblandet, vil kjøretøyet bli beslaglagt. Men det vil bli utlevert mot at det betales 20% av den avgiften som er forsøkt unndratt eller mot salgsverdien på kjøretøyet (det som utgjør den laveste verdien av de to). Blir samme transportør tatt på samme måte igjen, vil kjøretøyet bli beslaglagt og ikke utlevert.

  • Hvis sjåfør/lastebileier ikke kan overbevise tollmyndigheten om at de ikke er innblandet i smuglingen (f eks hvis kjøretøyet er spesialutstyrt for å skjule smuglergods), vil kjøretøyet bli beslaglagt og ikke utlevert.

  • Hvis det blir funnet ulovlige varer i førerhuset eller annet sted i trekkvogna, vil man første gang dette skjer beslaglegge trekkvogna og utlevere det mot betaling av 100% av unndratt avgift eller salgsverdien på kjøretøyet (laveste beløp). Ved gjentakelse, vil trekkvogna bli beslaglagt og ikke utlevert.