Dette følger av stortingsvedtak fra juni i år om endringene i bilansvarsloven og i loven om forsikringsvirksomhet.

Kredittilsynet får ansvar for sanksjoner
Regjeringen har i statsråd i dag vedtatt at Kredittilsynet skal ha ansvaret for å ilegge sanksjoner overfor dem som ikke oppfyller de forpliktelsene som følger av den nye ordningen.

Norsk lov
Endringene i bilansvarsloven og i loven om forsikringsvirksomhet betyr at EUs bestemmelser på dette området er innført i norsk lovgivning, i tråd med EØS-avtalen.

Informasjonssenter
Endringene betyr at det i hvert EØS-land skal opprettes et informasjonssenter, som skal sikre at nødvendige opplysninger blir gjort tilgjengelige for den skadelidte, slik at erstatning kan kreves. Slike nødvendige opplysninger omfatter navn og adresse til skadevolders

forsikringsselskap og selskapets skadebehandlingsrepresentant.

Kan fremme direkte krav
Endringene gjør også at den skadelidte får rett til å fremme direkte krav mot den ansvarliges forsikringsselskap.

Ifølge ordningen må forsikringsselskaper i EØS-området som tegner ansvarsforsikring for motorvogn oppnevne en skadebehandlingsrepresentant i hvert enkelt EØS-land. Denne representanten skal ha fullmakt til å representere forsikringsforetaket fult ut, og representanten skal også ha fullmakt til å imøtekomme den skadelidtes krav.

Erstatning
Det skal også etableres et erstatningsorgan, som det kan rettes krav mot når forsikringsselskapet ikke har oppnevnt egen skadebehandlingsrepresentant eller åpenbart forsinker erstatningsoppgjøret. Dette erstatningsorganet skal også ta imot krav i de tilfeller der forsikringsforetaket ikke kan identifiseres.

- Med de nye reglene og den praksis som det nå legges opp til, vil den skadelidte være sikret bedre informasjon og bistand. Bilistenes og forbrukernes stilling i en forsikrings- og erstatningssak vil med dette bli styrket i de tilfeller man blir utsatt for et uhell på vegen i et annet EØS-land, sier samferdselsminister Torild Skogsholm.