Ny nettportal
Det er stor variasjon i temperaturen både i luften og på veibanen innenfor et kontraktsområde, og entreprenørene er avhengige av data fra værstasjonene for å avgjøre om de må brøyte og strø. Og mens yr.no viser været for et område, vil nå Statens vegvesen gi prognoser på veistrekninger på for eksempel to hundre meter. Det skal de gjøre på nettportalen Vegvær.
Her vil det presenteres prognoser i både kart og grafer, slik at det kan settes inn riktig tiltak til rett tid. Målet er at det skal gi bedre kjøreforhold, mindre miljøbelastning og færre ulykker. Kategoriene som vegvesenet skal melde er tørt, vått, isglatt, snø, snøfokk med svak/sterk vind og underkjølt regn og i tillegg veibanetemperatur.
Testes i vinter
Systemet skal testes av entreprenører langs hovedveier i Østfold, på rv. 52 i Hemsedal og på rv. 136 Lesja. Det burde sikre ganske ulike testvilkår, antar vi.
Blir landsdekkende
Entreprenører over hele landet får i høst tilgang til den nye nettportalen, men i første omgang blir det bare prognoser på veibaner i Østfold og på de to fjellovergangene. Etter hvert vil Statens vegvesen utvide prognoseområdene og bygge opp et nasjonalt system, der de samler inn og viser data fra alle Vegvesenets 250 værstasjoner, heter det. Ålet er å få et system for hele landet innen 2014.