Arbeidstakerorganisasjonene Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) og Yrkestrafikkforbundet (YTF) krever innført en minstelønn og timelønn for arbeidstiden. Det kreves også:

  • betalt ordinær timelønn for tilgjengelighetstid, selv om dette ikke regnes som arbeidstid
  • et tillegg på 11,5 prosent av timelønnen for hver time det arbeides i ubekvem arbeidstid
  • et såkalt brakketillegg på 25 prosent for hver time i løpet av døgnet som ikke regnes som arbeidstid eller tilgjengelighetstid, for eksempel under avvikling av døgnhvil

Arbeidstakersiden har så langt ikke fremmet konkrete krav i form av kroner eller prosenter, men krever likevel at minstelønnen skal opp på et nivå tilsvarende minstelønn for speditørtariffen som er på kr 152,70 før tillegg.

NLFs krav
NLF har også utformet et krav overfor motparten. Siden partene parallelt med årets oppgjør også forhandler om en helt ny tariffavtale, har NLF valgt å ikke være så konkrete, og forbeholder seg retten til å komme tilbake til mer detaljerte krav senere.

Forhandlinger
– Oppgjøret blir utfordrende og spennende. Både arbeidstaker- og arbeidsgiversiden har tidligere gitt uttrykk for at de ønsker å føre konstruktive forhandlinger med sikte på å finne løsninger uten konflikt, sier juridisk direktør i NLF, Robert Aksnes.
Det er fortsatt ikke helt avklart når selve forhandlingene vil finne sted, men dersom partene ikke blir enige om en ny godsavtale rett etter påske, vil ordinære forhandlinger om den eksisterende avtalen trolig skje fra 2. til og med 4. mai. Skulle man ikke bli enige disse dagene, blir det trolig mekling i uke 21 eller 22.

Klikk her for å laste ned NTF og YTFs krav.
Klikk her for å laste ned NLFs krav.