Han er daglig leder i TT Pukk AS i Marnardal, 25 kilometer nord for Mandal. TT Pukk har flere pukkverk i Agder og på Laudal har tyver klart å komme unna med opp mot 6.000 liter drivstoff verdt 50.000 kroner i vår og i sommer, forteller han til Fedrelandsvennen.

Overfor lokalavisen innrømmer Sveinall at det var en skremmende opplevelse.

Skjermdump fra Fedrelandsvennens nettavis. Skjermdump fra Fedrelandsvennens nettavis.

Tatt med viltkamera
Dieseltyveri er et økende problem for bedriften. De har derfor satt opp et viltkamera som sender en alarm så fort noe ulumsk er på gang. Ved femtiden søndag morgen fikk Sveinall et varsel, og rykket dermed ut.
Han regnet med at de to karene han oppdaget ved siden av bommen til anlegget og den hvite kassevognen skulle fordufta da han dukket opp. De fikk han rett i. Han varslet politiet, la seg på hjul og forsøkte å stoppe dem.

Her holder bedriften til. Her holder bedriften til.

Kom mot og truet
– I full fart ruller den ene tyven ned sidevinduet og skyter nødbluss mot meg, forteller Sveinall.

En halvtime senere stopper den hvite varebilen, og to karer kommer ut.

– Begge er maskert og de kommer gående mot bilen min. Den ene karen har en diger jernstang i hendene, mens den andre er bevæpnet med en skiftenøkkel, forklarer han.

Tross at dieseltyvene veiver omkring seg med «slagvåpnene» og forsøker å jage ham vekk, blir han sittende i bilen.

Stakk, men ble tatt
Karene fra varebilen ga opp forsøket på å jage Sveinall vekk, de satt seg tilbake i egen bil og fortsatte flukten. Kort tid etter ble de fanget i en av politiets spikermatter.

– Jeg hadde god dialog med politiet på store deler av strekningen, og de takket høflig og sa at de overtok derfra, sier Sveinall til fvn.no

John Sveinall. Foto: TT Piukk John Sveinall. Foto: TT Piukk

Håpløst
John Sveinall er oppgitt over at ting ikke kan få være i fred. For at han skal tjene inn igjen de 50.000 kroner de har tapt på dieseltyveri i år, må de økte omsettingen med én million kroner. Han er også oppgitt over effekten dette har i en krevende bransje.

– Først så kommer det utenlandske vogntog med lave sjåførlønninger. De betaler ikke bommer og bøter, og når de reiser hjem har de vår diesel på tanken. Det er ingen som klarer å konkurrere mot noe slikt, medgir han.

Helt åpent salg
Han er overrasket over at flere dieseltyver ikke blir tatt.

– Det er jo annonser på kjente norske nettsteder der billig diesel alltid tilbys. I marinaen like ved oss henger det en plakat med «Diesel kr. 4.- uansett pumpepris». Det burde ikke være noen umulighet for politiet å slå kloa i disse, mener han.