Dette er et nytt eksempel på at du kan kjøpe nærmest hva som helst på internett.

LES OGSÅ: Utenlands sjåfør: - Gir blanke fa...!!

Alt av id
«Forandre livet ditt til noe bedre» er et annet slagord som skal friste til en bedre tilværelse i USA, Australia eller Europa.

I tillegg til førerkort og et såkalt «green-card» (gir rett til fast bosted og arbeid i bl.a. USA, red.amn.) er det nesten ingen grenser for hvilke papirer du kan skaffe deg. Ved hjelp av noen tastetrykk kan du fikse førerkort, Visa-kort til alle EU-land, fødselsattest, vigselsattest, pass og andre id-dokumenter.

«Live and work in Europe or USA» er en annen frase som skal friste potensielle kjøpere til å skaffe seg falske papirer.

Billig og dårlig
Videosnutten lastebil.no fokuserer på nå ligger på nettstedet Youtube og er på drøyt to minutter lang. Markedsføringen kan trygt karakteriseres som enkel. Både profilering teknisk kvalitet bærer preg av at dette kunne vært snekret sammen på gutterommet på drøyt ti minutter. Det er brukt enkle bilder og billig grafikk som skifter uttrykk i rykk og napp. Innslaget toppes med instrumental bagrunnsmusikk som kan minne om et enmannsorkester som spilte på det siste julebordet du var på.

SE OGSÅ: Her er videosnutten

Farlig
I januar avslørte NLFs regionsjef i Sør- og Nord-Trøndelag, Roar Melum, at han fikk kjøpt et litauisk ekte førerkort for vogntog. For bare 80 Euro. I tillegg skaffet han seg fire identiteter slik at han kan omgå kjøre- og hviletidsbestemmelsene. Da kan han kjøre et digert vogntog i flere døgn «lovlig», og dermed tjene mer penger.

– Dette er den nye hverdagen på norske veier. Hvem som helst kan kjøpe seg et førerkort for tunge kjøretøy og utføre transportoppdrag. Det vår regionsjef har dokumentert er nedslående. Vi har ikke lenger noen garanti for at de vi møter på veien, har kompetanse til å føre tunge kjøretøy, sa administrerende direktør Geir A. Mo i NLF da dette ble avslørt i januar.

Hva skjer?

Eksempelet lastebil.no trekker fram i dag er bare ett av mange.

NLF-sjef Mo er bekymret og følger med på hva myndighetene gjør og ikke minst hvilke erfaringer politi og tollmyndigheter har fra sine kontroller.

- Dette følger vi tett, forsikrer han.

 

LES OGSÅ:

Kjører på falsk identitet

Vil stenge grensen for sjåfører fra Øst-Europa

Jukser med id-kort

Så lett kjøpte han seg falske førerkort

Klarer ikke avdekke falske førerkort

Samferdselsministeren er bekymret