Nå skal norske lastebilsjåfører motiveres til å velge sunnere mat, og samtidig få hvilepauser av bedre kvalitet. Fellesskapet Utvalgte Spisesteder og Norges Lastebileier-Forbund (NLF) har inngått en avtale for å få tungbilsjåførene til å bli smartere i sine matvalg.

3.000 medlemsbedrifter og nærmere 20.000 sjåfører tilknyttet NLF fristes nå med 15 prosent avslag på alle hovedretter på 17 veikroer i Norge.

En hånd på rattet
Bakgrunnen er at (NLF) vil hjelpe yrkessjåførene til å velge et bedre kosthold. Sjåførene har en krevende hverdag, ofte på dårlige veier, og er nødt til å forholde seg til strenge regler om pauser som andre er veifarende fritatt for.

 – Det har lett for å bli enkel mat med raske karbohydrater, og vi registrerer at dette innebærer et økende helseproblem. NLF ønsker at sjåførene skal få muligheten til å variere i større grad, og velge mer energirik mat som varer lenger. Iallfall bør de kunne innta ett «sitt-ned-måltid» om dagen og puste skikkelig ut.  Det gir både bedre helse og trafikksikkerhet, noe sjåførene, våre medlemmer og hele samfunnet er tjent med, sier markedsdirektør Kjell Olafsrud i NLF.

Håper på nye kunder
 – Mange lastebilsjåfører tar en pålagt eller frivillig pause på våre veikroer; vi vet at mange har sitt favorittstoppested. Men andelen bør kunne økes betydelig, sier daglig leder i Utvalgte Spisesteder, Per Lauritz Lien.

Ut med pølse og burger
Hverken han eller veikroene påstår at de serverer helsekost, men den sunne og velsmakende tradisjonsmaten som veikroene tilbyr er langt bedre enn pølser og hamburgere. Dessuten får pausene høyere kvalitet, når man kan sette seg ned en liten stund og nyte maten i stedet for å sluke pølsa i full fart.

 – Avtalen med Utvalgte Spisesteder er helt i tråd med våre målsettinger, som blant annet er å gi sjåførene mindre stress og bedre pausekvalitet, øke trafikksikkerheten, redusere sykefravær og vise samfunnsansvar, sier Olafsrud i NLF.

Forbundet vil be sine medlemsbedrifter om å drive aktiv og kontinuerlig påvirkning av sine sjåfører for å benytte seg av rabatten, og gi seg selv gode hvilepauser med energi-riktig mat. Han har stor tro på at bevisstheten blant medlemmene er høy, og at avtalen vil få god effekt.

Her kan du se hvilke 17 serveringssteder som er med på ordningen.