Søndagskjøring skal være forbeholdt privatbilister, mener de ifølge avisen Dagen.

– Gammeldags, sier administrerende direktør Geir A. Mo i NLF.

Fredelig helligdag
Det lokale KrF-laget har fremmet saken til fylkesårsmøtet i Rogaland fordi de mener at det er behov en fredeligere helligdagsmarkering for alle.

– Tungtransport er alltid et problem. Det er bra å få én dag hvor man slipper dette langs veiene. Da kan vanlige bilister komme seg lettere frem. I andre europeiske land er det ikke uvanlig med restriksjoner, sier bystyremedlem Oddny Helen Turøy i Sandnes til Dagen.

– Dette må bli en nasjonal regel. Jeg ser at veien frem er lang, men det er viktig at noen kommer med forslaget, sier hun.

Spesielt forslag
Professor Frank Aarebrot skal holde foredrag på fylkesårsmøtet. Har tror ikke forslaget vil vekke spesielt stor støtte. Ikke en gang innen eget parti.

– Nei, dette er et spesielt forslag. Og det er et uheldig forslag. De kommer til å bli veldig utsatt for hogg, sier Aarebrot og viser til at KrF sentralt støtter en regjering som går inn for søndagsåpne butikker.

– Søndagsåpne butikker er et mye større brudd med helligdagsfreden enn tungtransport er. Dette vil de få tilbake midt i trynet, sier professoren til avisen.

Gammeldags
Administrerende direktør Geir A. Mo i NLF tror ikke mye taler for at forslaget blir noen realitet.

– Dette er åpenbart et dårlig forslag. Det er gammeldags. Samfunnet vårt går 24 timer i døgnet, alle dager i uken. Det fungerer ikke slik lenger at man forbyr ting på søndagene, sier han til Dagen.

Han mener forslaget, i sin ytterste konsekvens, vil føre til økt trafikk de andre dagene, økte utslipp, dyrere varer og vanskeligere å få rekruttert nye sjåfører.

Forkjemperne viser til at Tyskland har et søndagsforbud på enkelte veier. Geir A. Mo mener Norge har en geografi som ikke gjør et slikt forlag praktisk mulig. Dessuten påpeker han at det er et reelt problem til.

– Skal man bygge svære anlegg hvor de kan parkere, skal de parkere i boligområder, spør Mo og mener at KrF i Rogaland må tenke på dette før de kommer med slike forslag.