Kritikerne av DAB er omtrent like mange som tilhengerne. Og det spiller heller ikke noen stor rolle. For det er bestemt at FM-nettet skal slukkes og at DAB+ blir radioteknologien Norge skal satse på i årene fremover.

Positiv til DAB

I en kronikk skriver veidirektør Terje Moe Gustavsen varmt om overgangen til DAB. Hovedpoenget er at teknologien vil gi økt sikkerhet på veiene og spesielt i tunneler. For det er nemlig slik at fire av ti som hører på radio sitter i bilen.

I sin kronikk peker Gustavsen på at ett av de store fordelene med radioskiftet er bedre trafikkinformasjon.

Problemet sett ut i fra lastebileierens synspunkt er at det raskt kan bli svært stille i hytta når DAB-nettet nå overtar for FM.

Få lastebiler med DAB

Blant personbilene er ikke DAB noe nytt. Mange merker har hatt dette som standard i en årrekke. Slik er det ikke for lastebilene. Volvo begynte først å tilby DAB som standard på FM, FMX og FH i september i år. Mercedes er ikke klare med DAB i sine lastebiler før i første halvår 2017, og da må du ta valget om du skal ha DAB eller navigasjonssystem. Begge deler kan nemlig ikke leveres. Hos Scania er DAB standard i den nylig avdukede lastebilen, samtidig som de har tilbudt en tilleggsenhet i ett års tid.

Fanger ikke opp utenlandske kjøretøy

Fordi lastebilene henger betydelig etter personbilene når det kommer til DAB, vil mange yrkessjåfører ikke vil få muligheten til å motta trafikkmeldinger med mindre bilene utstyres med adaptere. NLF tilbyr nå en testvinnende DAB-adapter til rabattert medlemspris. Men selv om alle norske lastebiler utstyres med DAB-mottakere, fanger en ikke opp utenlandske vogntog som fortsatt kjører med FM-utstyr i bilene.

Veidirektør Terje Moe Gustavsen tror ikke innføringen av DAB vil føre til problemer for radioglade lastebilsjåfører. Han mener derimot at teknologien vil være en fordel for trafikantene. Foto: Stein Inge Stølen Veidirektør Terje Moe Gustavsen tror ikke innføringen av DAB vil føre til problemer for radioglade lastebilsjåfører. Han mener derimot at teknologien vil være en fordel for trafikantene. Foto: Stein Inge Stølen

Er komfortabel med sikkerhetsnivået

- Vårt ansvar er å bygge inn mottak i tunneler. At bransjen utstyrer kjøretøy og at bileiere tar investeringene kan ikke vi påvirke direkte. Bransjen og kringkasterne regner med at penetreringen av DAB-radioer og adaptere vil øke raskt ettersom slukkingen nærmer seg, sier Gustavsen når vi ber ham om å kommentere at svært få lastebiler i dag har utstyr for digitalt radiomottak.

Han er med andre ord ikke bekymret for at viktige trafikkmeldinger ikke skal nå frem til lastebilsjåfører som i dag ikke har DAB i lastebilen.

-  Vi er komfortable med at man slukker FM-nettet også ut i fra et sikkerhetssynspunkt. Statens vegvesens oppgave er å følge de vedtak Storting og regjering gjør. Vi har blitt bedt om å forberede tunnelene til denne overgangen. Da gjør vi det, sier Gustavsen.

- Ingen er forpliktet til å høre på radio

Han tror heller ikke utlendinger vil få problemer når FM-nettet stenges ned frem mot slutten av 2017.

- Norge er tidlig ute, men DAB vil komme i mange land, slik jeg forstår det. Ingen er forpliktet til å høre på radio, og jeg tror heller ikke at mange utenlandske sjåfører hører på norske FM-sendinger i dag, sier Gustavsen.

Han understreker imidlertid at Statens vegvesen allerede i dag distribuerer grunndata på flere ulike språk slik at kommersielle aktører kan videreutvikle dette for sine GPS-systemer.

- I tillegg leverer vi en grafisk karttjeneste over mobilnettet. I sum gir det flere kanaler fra vegtrafikksentralene og ut til trafikantene, selv om vi ikke når alle, sier Gustavsen.

DAB-radio i lastebilen på 1-2-3

NLF-medlemmer har mulighet til å kjøpe DAB-adapterne Tiny Audio C2 og C5 til rabatterte priser hos MPX.

Med NLF-rabatt får du adapterne til henholdvis 600,- og 1250,- eks. mva.

(Priser uten rabatt er henholdsvis 719,- og 1516,- eks. mva.)

For å bestille Tiny Audio C2, gå inn her.

For å bestille Tiny Audio C5, gå inn her.

Ved bestilling oppgis rabattkode DABNLF2016

I videoen under ser du hvordan en installerer DAB-adapteren Tiny Audio C5: