Har du montert Blackvue-kamera med streamingfunksjon, så vær oppmerksom på at standardinnstillingene gjør at posisjon, bilde og lyd fra bilen er tilgjengelig for hele verden. Alle som er registrert som brukere hos Blackvue og som benytter produsentens programvare, har potensielt tilgang til sensitiv informasjon som registreringsnumre, GPS-data, video fra kameraet og lydopptak av samtaler som foregår inni kjøretøyet.

Her er både posisjon, hastighet, skiltdata og firmanavn på lastebilen tilgjengelig. Lastebil.no har sladdet sensitive opplysninger. Foto: Skjermdump fra Blackvue Cloud Viewer Her er både posisjon, hastighet, skiltdata og firmanavn på lastebilen tilgjengelig. Lastebil.no har sladdet sensitive opplysninger. Foto: Skjermdump fra Blackvue Cloud Viewer

Kan bli rettslig ansvarlig ved spredning av informasjon

Lastebil.no har selv testet denne sikkerhetsglippen og kan bekrefte: I løpet av bare noen få minutter satt vi og fulgte med på direktesendte videobilder fra både person- og lastebiler over hele Norge, som ikke hadde skrudd av informasjonsdelingsfunksjonen i kameraet. Ved enkelte kjøretøy kunne vi også høre samtaler som foregikk i bilen.

Dette er svært problematisk, av flere årsaker: I tillegg til faren som ligger i muligheten for overvåking av bilens posisjon og lyd fra førerhytta, så er eier og bruker av kameraet rettslig ansvarlig ved eventuell spredning av sensitiv informasjon som er tatt opp av kameraet.

Slik skrur du av delingsfunksjonen

Mange er ikke klar over at de kjører rundt med kameraer som sender all informasjon rett ut på nettet. Det finnes imidlertid en enkel måte å rette det opp på. Følg trinnene i instruksjonsvideoen under: 

Les også: Slik finner du alkolåsen som passer din bedrift